fbpx

A hátfájás 4 oka

Fiatal nő íróasztalnál ülve dolgozik, derékfájdalom miatt kezével a hátát fogja.

A kor előrehaladtával egyre több testi és lelki gonddal kell szembenéznünk. Fiatalon mintha semmi sem fájna, vagy ha valamilyen gond is támad, hamar regenerálódunk. Idősebb korban egyébként is csökken a fájdalomküszöb, így már egy kisebb fájdalmat is nagynak érzékelhetünk. Az ülő életmód miatt sajnos a hátfájdalom gyakran megjelenik, főként miután betöltünk egy bizonyos életkort. Nézzük is meg, mi minden okozhat hátfájdalmat.

A nők hajlamosak túlpakolni a táskájukat. A táska számukra egy „életmentő tárgy”, gyakran egy egész túlélőkészlet van benne. Minden olyan holmit tartalmaz, melyeknek hasznát vehetik a hölgyek, ha lerobban az autó, ha megéheznek, ha megszomjaznak, ha elkenődik a smink, ha szükség van egy zsebkendőre, ha kiszáradt a szájuk, ha rágóra van szükségük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyszóval nagyon sok mindent tartalmazhat egy női táska, nélkülük sokan el sem indulnak otthonról. Azonban néha szükséges mérlegelni – a szó szoros értelmében. Hiszen ha a táska súlya a saját súlyunk tíz százalékát eléri, akkor – ha még fájó szívvel is – muszáj kipakolni belőle, máskülönben elhúzhatja a gerincet, ami pedig fájdalommal fog járni.

A hátunkra kevesebb nyomás nehezedik, ha megfelelő ülőpárnát használunk munka közben. Amennyiben a térdünk kicsit magasabban helyezkedik el, mint a csípőnk, akkor kevesebb teher jut a gerincre, a derékra, ami csökkenti a fájdalmat, de akár meg is szüntetheti.

A hát- és gerincfájdalom kialakulásának egyik vezető oka az ülőmunka, pontosabban a nem megfelelő széken való hosszas üldögélés. Az ülőpárna nem biztos, hogy elegendő lesz, szükség lehet egy megfelelő deréktámaszra is.

Fontos, hogy a számítógép monitorjának teteje szemmagasságban legyen, mert ha túl alacsonyan vagy túl magasan van, szintén hátpanaszokat okozhat, hiszen ilyenkor görnyedten ülünk. Ha szükségét érzi, használjon csuklótámaszt is.

Ma már olyan ülőpárnák is kaphatók, melyek segítenek a helyes testtartás kialakításában. Akármit is dolgozunk, mindenképpen ügyelnünk kell, hogy megfelelően tartsuk a hátunkat, hiszen éppen a görnyedt testtartás váltja ki a hát- és a gerincfájdalmat. Ezekben a testtartást javító párnákban az a jó, hogy bárhová magunkkal vihetjük, így nemcsak munka közben használhatjuk, hanem akár még a fotelben ülve tévézés közben is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.