fbpx

A hosszú élet receptje

Egy pöttyös háttér előtt egymásba kapaszkodva mosolygós nyugdíjas korú férfiak és nők állnak, kezükben színes lufik.

Természetesen senki sem tud konkrét recepttel szolgálni a hosszú élettel kapcsolatban, hiszen ha lenne is ilyen csoda módszer, akkor mindenki nagyon sokáig és egészségesen élhetne. Azt azonban tudjuk, hogy milyen életmódbeli tényezők segíthetnek abban, hogy egészségesen éljünk, és ezzel hosszabb legyen az élettartamunk. Cikkünkben most a hosszú élet titkaira keressük a válaszokat.

A genetika csak egy dolog, hiszen mintegy harminc százalékban határozza csak meg, hogy meddig is élünk, és ez még akkor is így van, ha esetlegesen genetikailag örökölhető betegségünk van. Az egészséges életmóddal ugyanis nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy rácáfoljunk a genetikára és valóban olyan hosszú életet éljünk, amilyet csak szeretnénk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hosszú élet egyik titka, hogy egészségesen táplálkozzunk. Ennek egyik legjobb módja, ha áttérünk a mediterrán étrendre, amely bizonyítottan az egyik legegészségesebb a világon. Olyan összetevőket tartalmaz ugyanis, melyek biztosítják a testünk számára a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és jó zsírokat. Nem véletlen, hiszen főként zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, teljes kiőrlésű gabonákat, gyógy- és fűszernövényeket, illetve extra szűz olívaolajat tartalmaz. Ha sokáig szeretnénk élni, kerüljük a gyorséttermi ételeket és a feldolgozott élelmiszereket.

Ma már tanulmányok is beszámolnak arról, hogy a számítógép és a telefon nemcsak áldás, de átok is az életünkben. Elsősorban a közösségi média tehető felelőssé azért, hogy az emberek olyan sok időt töltenek a monitorok előtt. Egy kutatás igazolta, hogy a közösségi média és a depresszió között összefüggés van, és az is igaz, hogy minél kevesebb időt töltünk a közösségi oldalakon, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy boldogok és kiegyensúlyozottak legyünk.

A prevenciónak kiemelkedő szerepe van az egészségünk megőrzése érdekében. Sajnos sokan még mindig csak legyintenek amikor szűrővizsgálatokról van szó, pedig a betegségek jelentős hányada megelőzhető, illetve visszafordítható és gyógyítható is, ha időben diagnosztizálásra kerülnek. Ma még nagyon sokan halnak meg méhnyakrákban, pedig ez az egyik olyan betegség, amely időben felfedezve gyógyítható.

A nőknek és a férfiaknak is kötelező lenne minden évben alapvizsgálatokon megjelenni, sőt minél idősebbek vagyunk, annál több szűrővizsgálaton kellene részt venni, hiszen elmondható, hogy ezek az ellenőrzések életet is menthetnek – akár szó szerint is.

A dohányzás mintegy tíz évet rabol el az ember életéből. Azonban tízévnyi füstmentes élet szinte ugyanolyan esélyeket ad nekünk, mintha soha nem dohányoztunk volna. Ehhez viszont nem elég holnap elkezdeni a változást, még ma le kell tenni a cigarettát.

Még nagyon sok olyan tényező van, amivel megnövelhetjük az élettartamunkat. Az biztos, hogy az ülőmunka és az inaktív életmód akár 20 évvel is megrövidítheti az életünket. Mozogjunk tehát minél többet, mert ez erősíti a szívünket, javítja az immunfunkcióinkat és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.