fbpx

A kávé jó az agynak, a szívnek és a májnak?

Egy csésze fekete kávé felülről fotózva.

Világszerte a második leggyakrabban fogyasztott ital a kávé. Első helyen természetesen a víz áll. Az emberek a koffein élénkítő hatása miatt fogyasztanak elsősorban kávét, habár sokan azért isszák, mert élvezik ennek az italnak a keserű, semmihez sem fogható ízét és aromáját.

Egy 2017-ben napvilágot látott tanulmány szerint a kávé hosszú élettartamot biztosít. Egy másik tanulmányban arról számoltak be, hogy a napi 2-4 csésze kávé fogyasztása 18 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. A kávéfogyasztás mindazonáltal csökkenti a rákos megbetegedések, a szívbetegség, a stroke, a vesebetegség, a cukorbetegség vagy a krónikus légúti megbetegedések kialakulásának kockázatait.

A kávé antioxidánsokban gazdag, amely anyagok csökkenteni tudják a koleszterinszintet és ezzel védik ki a szívbetegségeket – legalábbis a tanulmány állítása szerint. Ezen kívül a rendszeres kávéfogyasztás alacsonyabb stroke és szívelégtelenség kockázatával jár együtt. Meglepő módon a kávé a szívritmuszavar esetén is javulást hozhat, bár sok ember úgy érzi, hogy hevesebb szívverést eredményez és fokozza az idegességüket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A legutóbbi tanulmányok azt mutatták ki, hogy napi 3-4 csésze kávé fogyasztása akár 19 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

A tanulmányok azt is leírták, hogy a kávéfogyasztás még az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. A kávéban jelenlévő antioxidánsok segíthetnek megelőzni az olyan idegrendszeri károsodásokat, mint a Parkinson-kór, amely egy gyógyíthatatlan neurológiai rendellenesség. A kávé részt vehet a demencia és az Alzheimer-kór megelőzésében is. A kávé védő hatásokat biztosíthat még a depresszió kialakulása ellen is. Úgy tűnik, hogy a kávéban megtalálható koffein többféle mechanizmussal biztosítja az agyi betegség módosító hatásait, beleértve egy olyan anyag termelődésének a csökkenését, amelyről úgy gondolják a tudósok, hogy a béta- és a gamma-szekretáz szintek szupressziójának a következménye.

A kávé magas antioxidáns-szintje csökkentheti a szervezetben kialakuló gyulladást, az oxidatív stresszt és növelni képes a fizikai aktivitást egyes emberekben, amely szintén nagyon fontos az agyi egészség szempontjából. Egy másik tanulmány azt írta le, hogy a rendszeres kávéfogyasztás akár meg is óvhat bennünket a májcirrózistól és a májrák kialakulásától.

  1. Mázik Istvánné

    eddig nem kávéztam de kipróbálom magas vérnyomásom 199 / a pulzus 107/ szív ritmus 96/ Cukrom 14-15 volt már 19 be komáztam kórházba kerültem 2 hétig szeretnék tanácsokat kérni gyógynövények hatásaikról köszönöm

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük