fbpx

A kertészkedés jót tesz a testi és a lelki egészségnek

Egy család, anyag, apa és kislányuk a kertjükben virágokat locsolnak.

Itt a tavasz, elgondolkodhatunk, milyen zöldségeket, gyógynövényeket és fűszernövényeket ültessünk a kertünkbe. Azok, akik tudatosan kertészkednek nagyon jól tudják, hogy milyen tavaszi előkészületekre van szükség és mennyire lényeges, hogy megtervezzük a kiskertünket. Cikkünkben a kertészkedés néhány pozitív hatását, előnyét mutatjuk be.

Nem mindegy, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé, és az sem, melyik zöldséget vagy fűszernövényt ültetjük a kertünk egyes részeibe. Lehet, hogy az egyik növény kimondottan a sok napfényt kedveli, míg a másik az árnyékos, hűvösebb területen érzi jól magát, az egyik zöldség imádhatja a sok vizet, míg más fajták nem preferálják, ha túlöntözzük őket.

A zöldségek és a fűszernövények nagyon kényesen reagálnak a környezeti hatásokra, de ha ismerjük ezeknek a növényeknek az igényeit, akkor szép és bő termést hoznak, nem beszélve arról, hogy milyen pozitív hatással vannak ránk, az egészségünkre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kertészkedés lehet az egyik legjobb testedzés számunkra, de nemcsak a fizikai egészségünknek tesz jót, hanem remek hangulatteremtő is, amivel hozzájárulhat a lelki egyensúlyunk megteremtéséhez.

A kertünk gondozása egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a szervezetünkben csökkenjen a stresszhormonok szintje. Ez azért is nagyon fontos, mert ennek köszönhetően nagyobb az esélyünk, hogy a komolyabb betegségek is elkerülnek bennünket, hiszen a stressz számos krónikus betegség, többek között a szívinfarktus és a stroke kialakulásának is oka lehet.

A kertészkedés még az immunitás javításában is aktívan részt vesz. Minél több időt töltünk ugyanis kint a szabad levegőn a kertben, szervezetünk annál jobban alkalmazkodik az olyan környezeti tényezőkhöz, amelyek felelőssé tehetők bizonyos betegségek kialakulásáért, hiszen sok esetben azért leszünk asztmások vagy allergiásak, mert sok időt tartózkodunk bent a lakásban.

A kertészkedést egy aerob testmozgásnak is felfoghatjuk, hiszen rengeteg mozgunk, hajolunk, így még az izmaink is jóval feszesebbek lesznek.

A kertészkedés segít a mentális betegségek kivédésében, hiszen csökkenti a stressz szintjét, pihentető és nyugtató hatással van ránk, így ha tehetjük, tartózkodjunk minél többet a kertünkben és mozogjunk ott annyit, amennyit csak tudunk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük