fbpx

A kontaktlencse helytelen viselése szembetegséget is okozhat

Nő bal szeme elé egy kontaktlencsét tart az ujjával.

Világszerte emberek milliói viselnek kontaktlencsét, hiszen sok esetben jóval praktikusabb és kényelmesebb, mint a szemüveg. A kontaktlencse nem megfelelő használata azonban nemcsak egyes szembetegségeket, hanem más egészségi gondokat is okozhat. Ha azonban betartjuk az előírásokat, azaz nem alszunk a kontaktlencsében és csakis tiszta kézzel nyúlunk a szemünkhöz, akkor nem kell aggódnunk ezen problémák miatt.

Ha viszont nem tartjuk be ezeket az íratlan szabályokat, akkor sokféle, elsősorban a szemet érintő betegséggel, szemproblémával kell szembenéznünk. Kialakulhat többek között a szem körüli duzzanat, a szem körüli irritáció és fájdalom, a homályos látás, a fényérzékenység, továbbá kötőhártya-gyulladás és szaruhártyafekély. A tünetek általában nem súlyosak, de csak akkor, ha egy-két napig szüneteltetjük a kontaktlencse viselését. Ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, semmiképpen sem kerülhetjük el a szemész szakorvos felkeresését.

A szaruhártya nem más, mint a szem külső rétege. Védi a szemet és lehetővé teszi, hogy még a legnagyobb napsütésben is jól és tisztán lássunk. Éppen ezért nem javasolt például kontaktlencsében aludni, mert többféle szembetegség kialakulását segíti elő, például ilyen a szaruhártya-fertőzés vagy éppen a -fekély.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nagyon lényeges, hogy kontaktlencse viselése mellett tartsunk be néhány szabályt, mert ebben az esetben nem kell attól tartanunk, hogy a kontaktlencse veszélyt jelent a szem egészségére.

Mire ügyeljünk, ha rendszeres kontaktlencse-viselők vagyunk? Az első és legfontosabb szabály, hogy minden esetben mossunk kezet, azaz csakis tiszta kézzel vegyük ki és helyezzük be a kontaktlencsénket.

Ha valaki sminkel, még a makeup elkészítése előtt helyezze be a lencséket és a smink eltávolítása előtt vegye ki azokat. Minden esetben tisztán kell tartani azt a folyadékot, amelyben a lencséket tároljuk, hiszen csakis ily módon remélhetjük, hogy nem kerülnek kórokozók a szemünkbe.

A kontaktlencséket nem javasolt a szavatossági időn túl hordani és az is nagyon lényeges, hogy évente legalább egy alkalommal vizsgáltassuk meg a szemünket, ha gond van, akkor pedig azonnal keressünk fel szemész szakorvost.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.