fbpx

A legrosszabb dolgok, amelyeket az agyunk ellen elkövethetünk

Rajz egy emberi fejről, amelyen egy kéz radíroz az agyból.

Napjainkban nagyon sok olyan egészségkárosító szokás létezik, amelyek negatívan hatnak a fizikai egészségre, így az agy egészségére is. Elmondható, hogy egyre többen szenvednek valamilyen, az agyat érintő betegségben, például demenciában és Alzheimer-kórban. Az emberek olyan rossz szokások rabjai, amelyek köztudottan rombolják az egészséget is. Ezek a szokások korlátozzák az idegsejtek megfelelő működését és kommunikációját és ez vezethet időskori agyi betegségek kialakulásához, mint amilyen a demencia is. Mutatjuk is, hogy milyen tevékenységek tesznek kárt az agy egészségében.

Az egyik ilyen tényező nem más, mint a dohányzás. Ez a káros tevékenység mintegy 50 százalékkal növeli meg a demencia kialakulásának esélyét a nemdohányzó emberekhez képest. Nem beszélve arról, hogy a dohányzás károsítja a szív egészségét, de oka lehet a stroke és a cukorbetegség kialakulásának is. A dohányzás jelentősen megnöveli a szervezetben a homociszteinszintet, ami pedig fokozza az agyat érintő betegségek kockázatait. A dohányzás megnöveli az oxidatív stresszt és a krónikus gyulladás kialakulását is, amely krónikus betegségek létrejöttéhez vezet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az ülő életmód is jelentősen megnöveli a demencia kialakulásának kockázatait. Az inaktív életmód elhízáshoz vezet, majd kialakulhat a cukorbetegség, márpedig kutatások igazolják, hogy a cukorbetegség is megnöveli a demencia esélyét. A sok ülés nagyon sok negatív változást okoz az agyban, például szűkíti az ereket, aminek következtében kevesebb vér és oxigén áramlik az agyba.

Az egyedüllét sok idős embert érint. Pedig mindenképpen keresni kell a szociális kapcsolatokat, hiszen a magány fokozza a depresszió és a magas vérnyomás kockázatait, ezek pedig hatékonyabban elősegítik a demencia kialakulását.

A demencia kockázatait egyéb dolgok is megnövelik, például a telített zsírban és a finomított cukorban gazdag ételek. Ezek az ételek okozhatnak elhízást, szívbetegséget és cukorbetegséget is, hiszen a cukros ételek és a telített zsírban gazdag ételek is gyulladást generálnak a szervezetben, az agyban is. Ennek pedig egyenes következménye lehet a demencia.

  1. Szuhay Péter

    Agyunk egészségéhez hozzájárulhat a kertészkedés is. Feleségem rokonságában, falun két néni is teljesen rendben volt túl a nyolcvanon, mindketten dolgztak a kertjükben “látástól vakulásig” és egyedül tartották renben a portájukat. Öröm volt velük találkozni, beszélgetni.

  2. István Majdán

    Hogy tartjuk egészségesen az agyat, ha covid fertőzést kap. Ha a tüskefehérjék letelepednek az agyunkban, és ott mindenféle rendellenességet okoz??!!

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük