fbpx

Dolgok, amelyek károsítják a májat

Egy fehér köpenyes orvos gumikesztyűben, nyakában fonendoszkóppal két kezével egy imitált májat tart.

A máj az egyik legnagyobb szervünk, amely közel 500 funkciót lát el a szervezetünkben. Feladatai közé tartozik a fehérjeszintézis és a zsír metabolizációja, de a szervezet méregtelenítési folyamatai is a májban történnek, és itt tárolódnak a vitaminok és az ásványi anyagok is.

Azok az ételek, amelyeket megeszünk és azok az italok, amelyeket megiszunk, hatással vannak a májunk működésére és egészségére. Nagyon sok olyan dolgot tehetünk az életünkben, amelyek negatívan hatnak erre a létfontosságú szervünkre. Nézzük is, melyek ezek.

A víz segít a test méregtelenítésében, a dehidratáció szintje azonban az egész szervezet működését befolyásolja. A májnak elegendő folyadékra van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan működjön. Ha kevés vizet fogyasztunk, sokféle megbetegedést vonhat magával, többek között a máj egészsége is kárt szenvedhet.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás szintén károsan hat a szervezetre. A nagy mennyiségű alkohol gyulladást generálhat, ami májcirrózist és egyéb májbetegséget is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem a májrák kialakulásában is aktívan részt vesz. A cigarettafüst oxidatív stresszt okoz, ami hatalmas terhet ró a májra, hiszen a vegyi anyagok ide kerülnek, viszont nem tud ennyi káros anyagot nap mint nap kiszűrni, míg végül megbetegszik.

Az elhízás túl sok zsírszövetet és zsírsejtet eredményez, ennek hatására a májszövet is károsodik. Az elhízás éppen olyan mértékben károsíthatja a májat, mint amennyire a mértéktelen alkoholfogyasztás.

A túl sok cukor szintén árt a szervezetünknek, hiszen növeli a májban a zsírsejtek mennyiségét. A cukor gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása tehát szintén májkárosodáshoz vezethet.

A stresszes életmód, ami hosszútávon jelen van az életünkben, szintén problémát jelenthet a májunk számára. Kutatások igazolják, hogy a tartósan fennálló harag és düh negatív kihatással lehet erre a szervünkre.

A rendszeres mozgás jobb egészségi állapotot eredményez és ez a májra is hatással van. A testmozgással ugyanis kalóriát égetünk és izzadunk, ezzel pedig támogatjuk a máj méregtelenítő folyamatait.

A legjobb, amit tehetünk, ha rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálaton, hiszen a laborvizsgálatok a máj funkcióit is ellenőrzik, így mindig tudni fogjuk, hogy éppen milyen is a májunk egészségi állapota.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük