fbpx

A napfény egészségügyi hatásai

Télen egy erdőben fiatal pár sétál a kutyájukkal.

A korlátlan és a felelőtlen napozás ugyan okozhat károkat a bőrünkben, azonban a mértékletes napon való tartózkodásnak számos pozitív előnye létezik és nagyon is hasznos a testi és lelki egészségre nézve. Az, hogy pontosan ki mennyit is tartózkodhat a napon, meghatározza az életkora, a bőre tónusa, színe és az is, hogy mely földrészen él. A világos bőrűeknek elegendő lehet napi 5-15 perc, míg a sötétebb bőrrel rendelkezők akár 30 percet is tölthetnek a napon anélkül, hogy bármilyen káros következménnyel kellene számolniuk.

Napfény hatására D-vitamin termelődik a szervezetünkben, amelynek nagy szerepe van az egészségünk fenntartásában. Erre a tápanyagra szüksége van a csontoknak, a vérsejteknek, az immunrendszernek és a pajzsmirigynek is. A D-vitamin közreműködik a kalcium és a foszfor megfelelő felhasználásában, pontosabb hasznosulásában. A gyermekeknek is nagy szüksége van erre a vitaminra, hiszen hiányában a csontok gyengék és törékenyek lesznek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha sokat tartózkodunk a napon, megnő az esélye a bőrrák kialakulásának, hiányában azonban autoimmun betegségek alakulhatnak ki, ilyen például a Hashimoto-kór vagy a szklerózis multiplex nevű betegség.

A szemünket érő napfény segít a jobb alvásban, mivel ennek hatására javul a szervezetünk belső órája. Az idősek nagy része nem sokat tartózkodik a szabadban, többek között ez is az oka annak, hogy sokan alvási gondokkal küszködnek. A túl sok napfény azonban árthat a szemnek. Minél többet tartózkodunk a napon, annál nagyobb lesz az esélye a homályos látás vagy a szürkehályog kialakulásának.

Napfény hatására szerotonin hormon szabadul fel a szervezetben, ami garantálja az érzelmi jólét kialakulását. Több lesz az energiánk, illetve nyugodtabbak és pozitívabbak leszünk, és még a koncentrálási képességünk is sokkal jobb lesz.

A napfény még egyes bőrbetegségek gyógyításában, tüneteinek enyhítésében is szerepet játszik. Ilyen lehet például a pikkelysömör, a vitiligo vagy az ekcéma.

Ha leégünk a napon, akkor az immunrendszer túl sok fehérvérsejtet mozgósít a bőr gyorsabb gyógyulása érdekében. Ez azonban veszélyes, mivel ilyenkor az immunrendszer kevésbé tud megküzdeni a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Ahogy idősödöm, egyre jobban szeretem a napfényt. Milyen érdekes, az az UVC összetevő mozgatja a D vitamin termelést, ami a bőrrákért is felelős. Sajnos már személyes tapasztalatom van a “majdnem bőrrák” ügyben. Nagyon megjegyeztem a bőrgyógyász szövegét: a káros hatás akkumulálódik egy életen át. Azok a testrészek vannak leginkább veszélyben, amit felöltözött állapotban is ér a napfény ultraibolya sugárzása (arc, homlok, fülek, nyak). Én nyáron a kertben vagy túrázáskor széles karimájú kalapot viselek, ami lehet, hogy nevetséges, de picit javít a helyzeten.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük