Fejét fájlaló férfi a kanapén, háttérben a felesége.

A cluster fejfájás egy idegrendszeri betegség, amely rohamokban jelentkezik és igen erős fájdalommal jár együtt. Ez a betegség a férfiak körében fordul elő gyakrabban, és általában harmincéves kor körül jelentkezik először. A cluster kifejezés arra utal, hogy a fejfájás periodikusan jelentkezik, majd hónapokig vagy akár évekig tünetmentes a beteg. A fájdalom elsősorban a szemek környékén, a homlokon vagy a halántékon jelentkezik, de az egész fejet, arcot is érintheti. A rohamperiódusokon belül csak az egyik oldalon jelentkezik, majd a rohamot követően a másik oldalt is érintheti. A cluster fejfájás epizodikusan is jelentkezhet, vagyis a periódus egy-két évente jelentkezik, tart hat hétig, majd egy újabb tünetmentes időszak következik. A betegek nagy hányadára ez jellemző. A páciensek kevesebb százaléka arról számolt be, hogy a rohamperiódus egy évig tartott, de a szünet hosszabb volt egy hónapnál.

Az epizódok általában az év azonos szakaszában következnek be, a rohamok pedig ugyanabban a napszakban. Vannak olyan betegek, akiknél néhány órával elalvás után jelentkezik a szúró, lüktető fejfájás.

A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek. A migrénnél is erősebb fejfájás, szemkönnyezés, orrfolyás, orrdugulás, hányás, hányinger, fokozott érzékenység szagokra, ízekre, a fényre, kipiruló arc, duzzadó szemhéj, kipirosodó szem, fájó, hasogató fájdalom, szűk pupilla, az arcfél és a homlok erőteljes izzadása. A rohamok alatt a betegek képtelenek feküdni, pihenni, többnyire csak egy helyben ülnek vagy járkálnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mi válthatja ki a rohamokat? A betegek beszámolói alapján ludas lehet benne az alkohol, a stressz, a túl kevés pihenés, a nitroglicerint tartalmazó gyógyszerek, egyes ételek és az időjárás is.

Sajnos mivel nagyon kevés embert érint ez a betegség, ezért még megfelelő gyógymód sincs erre a betegségre. De mint sok más esetben, itt is segíthet az életmódon történő változtatás. A fájdalomcsillapító pirulák többnyire semmit sem használnak, de ha a páciens megfelelő szakorvoshoz kerül, akkor ő fel tud írni olyan gyógyszert, amely valamennyire enyhíti a fájdalmat. Létezik olyan injekció vagy orrspray, amely hatásos lehet a tünetek enyhítésében és megszüntetésében, de az oxigénterápia is sokat segíthet. Azok, akik ezekre sem reagálnak pozitívan, sebészeti beavatkozáson is áteshetnek. Fontos, hogy a betegek kerüljék az alkoholt, ne dohányozzanak legalább a rohamperiódusok alatt, nem javasolt a napközbeni szunyókálás és egyes ételek fogyasztása sem. Ilyenek például a füstölt és a pácolt húsok. A testmozgás ebben az esetben is segíthet. Egyes betegek arról számoltak be, hogy a sport enyhítette a tüneteket, de volt olyan is, aki azt állította, hogy teljesen meg is szűnt a betegsége.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*