fbpx

A szívroham kockázata télen magasabb

Egy férfi kesztyűben havat lapátol.

A legújabb kutatások szerint a szívroham arányosan megnő a hőmérséklet csökkenésével. Ezért legyen nagyon óvatos a hideg idő beköszöntével.

Tudományos kutatások igazolják, hogy télen, amikor a hőmérséklet drasztikusan lecsökken, a szívelégtelenség kialakulásának kockázata mintegy 10 százalékkal növekszik.

A szívbetegségek kockázata azért is nő meg a téli hónapokban, mivel ilyenkor stresszesebbek, feszültebbek vagyunk, illetve sokkal jobban ki vagyunk téve a fertőzések kockázatának. A szívelégtelenség nem olyan, mint a szívroham. Az előbbi fokozatosan, lassan alakul ki, hiszen ilyenkor a szívizom egyre gyengébb lesz és egyre kevesebb vér pumpálására képes. Szívroham esetén egy artéria elzáródik, ami megakadályozza a vér áramlását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Télen a vérkeringésünk is másként működik. A hidegben összehúzódnak az erek, hiszen az a cél, hogy a testet melegen tartsa. Az erek összehúzódása megnehezíti a vér áramlását, így a szívnek többet és gyorsabban kell pumpálnia, hogy a test minden pontját ellássa vérrel, illetve oxigénnel. Télen megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás, ez pedig megemeli a vérrögképződés kialakulásának a kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos télen a meleg öltözködésre odafigyelni, különösen ügyelve a kezekre, a lábaktra, hogy fenntartsuk a test melegét.

Minden kinti tevékenység megemeli a szívbetegség kockázatát, hiszen a szívnek és a keringésnek nagy munkájába kerül, hogy melegen tartsa a testet, ha valaki sokáig a kinti hidegben tartózkodik. Ha valaki havat lapátol, az extra megterhelés a szív számára. Ezért ha a kinti munka során mellkasi fájdalmat, légszomjat vagy izzadást tapasztal, mindenképpen tartson szüntet. Ha a fájdalom nem múlik el, akkor mindenképpen hívjon mentőt!

Télen azért is nő meg a szívroham kockázata, mert ebben az évszakban több egészségtelen ételt eszünk, mint nyáron. Ilyenkor sokkal több zsírt, nátriumot és szénhidrátot fogyasztunk. Ezek egyike sem előnyös a szív- és érrendszer egészségére nézve. Télen a folyadékfogyasztással sem törődnek az emberek. Márpedig ha odafigyelünk a folyadékbevitelre és az egészséges táplálkozásra, elkerülhetővé válnak a szívet érintő betegségek.

Télen az influenza veszélye is sokkal nagyobb. Éppen ezért aki valamilyen szívbetegségben szenved, a legjobbat akkor teszi az egészségével, ha odafigyel az egészséges életmódra, megerősíti az immunrendszerét a tápanyagokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, hiszen egy szívbeteg ember számára az influenza akár végzetes is lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük