fbpx

A túl kevés vas vérszegénységet okoz, a túl sok pedig cukorbetegséget

Egy asztalon sok kis tálban különféle magvak, pisztácia, mogyoró, zöld lencse, lencse, fekete bab, tarka bab, mandula.

Napjainkban egyre többen szenvednek diabéteszben. A 2-es típusú cukorbetegség rizikóját jelentősen megnöveli az inaktív életmód és a túlsúly. Mindkettő ellen tudunk tenni, csak akarnunk kell.

A cukorbetegség létrejöttét sok más dolog is befolyásolhatja. Ide tartozik a genetika, a nem megfelelő étrend és egyes életmódbeli szokások. A vas egy olyan ásványi anyag, amelynek kiemelkedő szerepe van a sejtek növekedésében, és abban is, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a test sejtjeihez, szöveteihez, szerveihez. A vashiány sokféle betegség okozója lehet, azonban elsősorban a vérszegénységért felelős.

A vashiányos állapot kialakulásában több tényező is szerepet játszik, például a vas nem megfelelő felszívódása. Az erre hajlamos emberek csoportjába tartoznak a sportolók, a fiatal nők, a várandós hölgyek, az idősebb személyek, illetve a vegetáriánusok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vashiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a munkahelyi teljesítmény csökkenése, a hidegérzet a végtagokban, a nem megfelelő immunrendszeri működés, a mellkasi fájdalom és a légszomj. Sokan akik vashiányban szenvednek, semmilyen negatív tünetet nem tapasztalnak, esetükben csak a laborvizsgálatok igazolják a hiányt.

A vashiányos vérszegénység kezelésére kiegészítőket is szedhetünk. Ám a multivitaminok nem minden estben bizonyulnak hatásosnak, mert sok esetben csak keveset tartalmaznak ebből az ásványi anyagból. És a multivitaminokban található egyes ásványi anyagok, mint például a kalcium, a foszfor és a magnézium, csökkenthetik a vas felszívódását.

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú ideig nem okoz semmilyen különösebb tünetet, már csak ezért is érdemes rendszeresen laborvizsgálatokat kérni. Az eredményből kiolvasható az esetleges betegség, amelyet ha idejében felfedezünk és korán elkezdődik a kezelés, akár meg is előzhetjük a teljes kialakulását és a súlyosabb tünetek felbukkanását. A cukorbetegségre is lehet következtetni a laboreredményekből, ugyanis, ha a vas szintje megemelkedik a szervezetben, fokozódhat a betegség kialakulásának esélye.

Ha túl sok vas van a szervezetünkben, akkor úgy kell összeállítani az étrendünket, hogy kevesebb vastartalmú táplálékot tartalmazzon a megszokottnál. Ilyenkor fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Ezek a táplálékok ugyanis antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek semlegesítik a túl sok vas által felszabadított szabad gyököket.

A magvak és a hüvelyesek, illetve a tea és a kávé is jó megoldásnak bizonyulhat, mivel meggátolják a túl sok vas felszívódását.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük