fbpx

Az 50 feletti nők és az ülő életmód

Két 50 feletti hölgy edzésre vár a jógaszőnyegén.

A legújabb kutatások arról számoltak be, hogy az ülő életmód veszélyes lehet a posztmenopauzában szenvedő nők számára. Amennyiben egy idősebb nő sokat ül és nem mozog eleget, úgy jelentősen megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a kockázata. Ez a kockázat már egyébként is magasabb ebben az életkorban, hiszen a hormonok csökkenésével a védő szerepük is visszaesik, azaz megnövekszik nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának esélye is.

Miért hasznos a testmozgás?

A testmozgásnak minden életkorban megvan a maga jelentősége, de a menopauza szakaszába kerülő hölgyek esetében különösen fontos szereppel bír, hiszen ennek köszönhetően számos betegség rizikója csökkenhet, mint például a stroke, a szívinfarktus, a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás és a mentális betegségek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az elhízás és a szívbetegség

Azoknál a nőknél, akik a posztmenopauza szakaszába léptek és jelentős súlytöbblettel rendelkeznek, megnövekszik a metabolikus szindróma kockázata, beleértve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.

Az ülő életmód hozzájárulhat a BMI-index és a derék körkerületének a növekedéséhez, megemelheti az éhgyomri glükózszintet, de az inzulinrezisztencia is nagyobb eséllyel alakulhat ki. Ezek az értékek külön-külön is veszélyesek, de együttesen nagymértékben fokozzák a sok esetben halálos kimenetelű betegségek kialakulásának a kockázatát.

Az ülő életmód

A posztmenopauza szakaszába kerülő hölgyek esetében tehát fokozódnak az olyan betegségek, mint a stroke, a szívbetegségek vagy az érrendszerrel összefüggő betegségek. Nyilván az ülőmunka ellen nem tehetünk semmit, azonban az életmódunkon sokat tudunk változtatni. Az ülést meg kell néha szakítani, akár az irodában is lehet egy-két nyújtó- és tornagyakorlatot végezni. Nagyon hasznos lehet a lépcsőzés, illetve esténként, de akár napközben is lehet értornát végezni. Amennyiben nincs idő hosszas tornára, úgy naponta több alkalommal szobabiciklizni szükséges, de az esténkénti hosszas séták és a futás is nagyon egészséges.

Ebben az életkorban jelentősen lecsökken az ösztrogén szintje, amely hormon pedig sok betegséggel szemben védelmet jelenthet. Az egészséges táplálkozásra is oda kell figyelni, mivel a túlzott kalóriabevitel is oka lehet az elhízásnak, és így a szívbetegségek kialakulásának is.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük