fbpx

Az emlőfájdalom 7 oka

Pink melltartót viselő hölgy mellvizsgálatot végez saját magán.

30 és 50 év között a nők jelentős hányada tapasztal ismeretlen eredetű mellfájdalmat. Sok oka lehet a panaszoknak, a legtöbbször ártalmatlan probléma és nem emlődaganat áll a háttérben. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek. Az érintett személy tapinthat olyan csomót, amely eltér az emlő szöveteitől, vagy duzzanatot, amely nem akar elmúlni. Előfordul, hogy az emlő bőre ráncossá válik vagy behúzódik, a mell alakja megváltozik. Sok esetben az emlőbimbó körül hámlani kezd a bőr, vagy az emlőbimbón történnek változások, befordul vagy váladékozni kezd.

A mellfájdalom ciszták kialakulása esetén is jelentkezhet. A nők egy jelentős hányadát érinti ez a probléma, de vannak nők, akiknél soha nem alakul ki. A fibrocisztás mellszövet gyengébb szerkezetű, mozgatható csomót takar, és ezek bizony gyakran okoznak szúró, nyilalló fájdalmat, amely fokozódhat is, ilyenkor az orvos egy tű segítségével leszívja a ciszta tartalmát. Ezt a folyadékot megvizsgálják, hogy a daganatot teljesen ki lehessen zárni.

A fibroadenomák kicsi, tömött jóindulatú csomók, melyek önvizsgálat során tapinthatók. A csomót gyakran műtéti úton szükséges eltávolítani, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban nem rosszindulatú daganatról van-e szó. A fibroadenomák gyakran kiújulnak, de ilyenkor általában már nem történik sebészeti beavatkozás.

A fibrocisztás emlőbetegség során tömöttség alakul ki az emlőkben. Ezek megnagyobbodnak, érintésre pedig nagyon érzékennyé válnak. Ezeket a csomókat is el lehet távolítani, és ilyenkor szövetmintát is szoktak venni. Általában a menopauza után a fibrocisztás emlőbetegséggel járó tünetek meg szoktak szűnni.

Az emlőgyulladás tünetei az emlő duzzanata és a vörös bőrfelület, amelyet erős fájdalom kísér. Antibiotikumos kezeléssel el szokott múlni a gyulladás, viszont ha nem orvosolják a problémát, a gyulladás tályoggá alakulhat.

A rosszindulatú emlődaganat a vezető halálokok egyike. Ma már egyre többen jelentkeznek és mennek el szűrővizsgálatokra, de még sokan mindig nagyon félvállról kezelik ezt a halálos betegséget. A korai felismerés, vagyis a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűrővizsgálatokon való megjelenés életet is menthet. Az 50 év feletti nők körében, akik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra, az emlőrákos halálozás akár 30 százalékkal is csökkenhet. Az emlőrák a kezdeti stádiumban nem okoz panaszt. Később már az emlőn is láthatók elváltozások, a fájdalom is megjelenik, és a nyirokcsomók is megduzzadnak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Természetesen nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, ha csomót fedez fel a mellében, de fő az elővigyázatosság. Az önvizsgálat és a szűrések fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Teljes ártalmatlan tényezők is okozhatják a mell fájdalmát. Fájdalom menzesz idején is jelentkezhet. Érzékennyé válhat a mell, megjelenhetnek ekkor is csomók, de még a hónalj is fájhat. Ennek oka a hormonváltozás. A ciklus végén a panaszok megszűnnek.

A mellben érezhetünk sajgó érzést akkor is, ha nem megfelelő méretű, kényelmetlen melltartót viselünk, vagy egy-egy edzés után is jelentkezhet az emlőnkben szúró érzés. Igazából ilyenkor nem a mellünk, hanem az emlő alatti izmok fájnak.

Ha szervezetünk visszatartja a vizet, az is okozhat emlőfájdalmat. Jó, ha ilyenkor minél kevesebb sót és koffeines italt fogyasztunk, és feltöltjük szervezetünk vitaminkészletét, különösen a B6- és az E-vitamin pótlása szükséges ilyenkor.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük