fbpx

A fülcsengésnek sok oka lehet

Középkorú férfi összeszorított szemmel fogja at egyik fülét

Amikor fülcsengés alakul ki valakinél, ez akár még vicces is lehet abban az esetben, ha csak rövid ideig tart. Ha azonban hosszú hetekig, hónapokig, netalántán évekig is elhúzódik, az már több mint bosszantó. Egyrészt jelentősen megzavarja a napi tevékenységek elvégzését, másrészt az éjszakai nyugodt és zavartalan pihenésnek is a gátja lehet. Hiszen teljes nyugalomban és csendben még jobban felerősödnek a fülben keletkezett zajok, ami valóban nem hagy bennünket nyugodtan aludni, pihenni.

A fülcsengés voltaképpen nem más, mint fülzúgás. Ennek hátterében olyan zaj is lehet, ami a munkahelyünkön jellemző. Főleg a különböző zajos gépekkel dolgozó emberek egyik problémája szokott lenni a fül csengése. A fülünkben olyan szőrök, sejtek találhatók, amelyek hosszú távú zaj hatására nagyon könnyen károsodnak és ennek következménye lehet akár a nagyfokú halláskárosodás is.

Fej- és nyaksérülés is okozhat folyamatos fülzúgást. Egy agyrázkódás következtében például a belső fül, a hallóideg is károsodhat, ami nemcsak halláscsökkenést, hanem akár teljes hallásvesztést is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fülben található nagyobb mennyiségű fülzsír is oka lehet a fülcsengésnek és sajnos füldaganat is létezik, amely szintén okozhatja ezt a sok esetben idegesítő hangot.

A fülzúgást olyan betegségek is okozhatják, amelyekre nem is gondolnánk. Ilyen például az influenza vagy a megfázás. Ezek ugyanis gyulladást okoznak, amely úgymond a fülekre is ráhúzódhat, ami pedig fülcsengést eredményez.

A fülzúgást egyes gyógyszerek is okozhatják. Ezek a gyógyszerek ugyanis megváltoztatják a belső fül kémiai egyensúlyát. Ráadásul nem elég a fülcsengés, a gyógyszert szedő betegnek még súlyos egyensúlyzavarai is lehetnek. Ilyen problémát egyes antibiotikumok, illetve egyes szívgyógyszerek is okozhatnak.

A cukorbetegség egyik tünete is lehet a fülzúgás. Cukorbetegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet nem termel elegendő inzulint vagy pedig nem használja fel ezt az inzulint megfelelően. Ennek az anyagcserezavarnak is lehet az egyik tünete a folyamatosan fennálló fülzúgás. Ha ilyen problémával küzd, akkor mondja el panaszait a háziorvosának, aki továbbküldi majd a megfelelő szakrendelésre.

1 hozzászólás

  1. Márton Antal

    Jó napot kivánok.A nevem Márton Antal és bal fűlcsengésbe szenvedek.A tünet előtt beleüttem a felyem egy fűrdöszobai csempe oldalába ,mert megcsuszott a lábam.Rá két napra hirtelen súhogást kezdtem hallani,mikőzben 5 targinca sipólása vett körűl.Kaptam infuziós kezelést,benne b1,b6 ,memotal,dexametazol volt.Sajnos nem múlt el.Most b6 vitamint szedek és betasercet.90 napig,Kérdésem,a gyógyúlásra van komolyabb esély ?Előre kőszönom ,Antal

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük