fbpx

Az IBS tüneteinek megszüntetése néhány egyszerű lépésben

Egy fehér köpenyes orvos kék gumikesztyűben egy műanyag emberi testre, bélrendszerre mutat.

Az irritábilisbél-szindróma, vagy más néven az IBS egyre több embert érint világszerte és hazánkban is. Az IBS egy funkcionális bélbetegség, amelyet számos tünet jellemez, például a székrekedés, a hasmenés, a rendellenes bélmozgás, a puffadás és a hasi diszkomfortérzés. Az IBS kezelésének számos természetes gyógymódja létezik. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az élelmi rostok hiánya és sokfélesége hozzájárulhat az IBS kialakulásához és a tünetek fokozódásához. Az emberi mikrobiomnak sok élelmi rostra van szüksége az optimális bélműködéshez. Ha nem eszünk elegendő rostot, akkor a jó bélbaktériumok nem tudnak elszaporodni és ez számos emésztőrendszeri problémát okozhat. Rendszeresen, azaz mindennap kellene ahhoz rostot fogyasztanunk, hogy a bélrendszerünk egészséges maradjon. A nők és a férfiak rostszükséglete eltérő, a nőknek napi 20-25 gramm, a férfiaknak 30-40 gramm rostra van szükségük.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A FODMAP diéta is nagyon hasznos lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek. A FODMAP egy mozaikszó. Jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. A diéta lényege, hogy néhány nehezen emészthető táplálékot kerüljünk, ugyanis ezek nem szívódnak fel jól a bélben és ez is oka lehet az irritábilisbél-szindróma kialakulásának. Ezeket a nem megfelelően megemésztett szénhidrátokat a bélbaktériumok megerjesztik, ami gáz keletkezésével jár együtt. A FODMAP diéta lényege, hogy kerüljük a magas értékkel rendelkező alapanyagokat.

Az étel-intolerancia is oka lehet, hogy rosszul érezzük magunkat egy-egy étkezést követően. Sok IBS-ben szenvedő beteg tisztában van azzal, hogy egyes ételek után fokozódnak a tüneteik. Mivel nem mindig egyértelmű, hogy milyen ételek okoznak problémákat, így érdemes egy étel-tolerancia vizsgálatot végeztetni.

Az agy és a bél kétirányú kommunikációban van egymással, ami azt jelenti, hogy az agy befolyásolja a bélműködést, és a bélben lévő mikrobiom pedig az agyi neuronokkal való közvetlen kommunikáció révén befolyásolja az agyműködést. A stressz vagy az aggodalom közvetlen hatással van a gyomor és a bélrendszer működésére, amely befolyásolhatja az élelmiszerek felszívódását, ami puffadáshoz és más tünetekhez vezethet.

A mikrobiomban történő változásoknak sok oka lehet. Ilyen lehet a stressz, a gyógyszerek, az alkohol, a nem megfelelő ételek. Ilyenkor felborul a bélrendszerben a jó és a rossz baktériumok aránya, ami pedig IBS-es tüneteket okoz.

Az IBS kezelése mindenkinél egyénre szabottan kell, hogy megtörténjen. A fő cél a probléma hátterében álló okok megismerése és a megfelelő kezelés megtalálása.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük