fbpx

Az immunrendszer működése és betegségei

Egy asztalon méz üvegtálban, üvegpohárban homoktövislé, mellettük gyömbér, csillagánizs, szegfűszeg, fahéjrudak és szárított narancsszeletek.

Az immunrendszer aktuális állapota határozza meg, hogy mennyire vagyunk kitéve a betegségeknek, a különféle kórokozók támadásainak. Amennyiben a védelmi rendszerünk erős, úgy kisebb az esélye annak, hogy megbetegszünk, ezért nagyon oda kell figyelnünk az életvitelünkre és a táplálkozásunkra. Az immunrendszer működhet normálisan, de gyenge is lehet, és akár még túl is működhet. Ez utóbbit nevezzük autoimmun betegségnek.

A védelmi rendszerünk kettős feladatot lát el. A veleszületett immunrendszernek az a feladata, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal szemben, míg az adaptív immunrendszerünk olyan speciális kórokozókra összpontosít, melyekkel korábban már találkozott a szervezetünk. Ez a két rendszer egymást kiegészítve működik és védelmez bennünket a betegségekkel szemben.

Az immunrendszer elsődleges feladata az, hogy megvédjen bennünket amennyiben kórokozók – baktériumok, paraziták, vírusok és gombák – támadást indítanak a szervezetünk ellen. Az immunrendszer sejtjei nemcsak felismerik ezeket az idegen betolakodókat, hanem megcélozzák és semlegesítik őket. Mindezt úgy végzik el, hogy mi ebből semmit sem érzékelünk, csak abban az esetben, ha gond van a működésével és betegek leszünk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az immunrendszerünk le is gyengülhet, ezt nevezzük alulműködésnek. Ez leginkább akkor fordul elő, amikor sorozatosan fertőzéseket kapunk el, vagy olyan jelentős terhelés éri a szervezetünket, mint például a daganatos betegség. Ezzel ellentétes állapot, amikor túlzottan és indokolatlanul aktív, ami allergiás reakciókat, illetve autoimmun betegségeket eredményezhet.

Az immunrendszer gyengesége vagy az immunhiányos állapot akkor alakul ki, amikor nem tud védekezni a kórokozókkal szemben, vagy csak nagyon lassan reagál a jelenlétükre, és így elegendő idejük lesz a támadásra. Ebben a helyzetben könnyebben létrejöhetnek a betegségek. Az immunrendszer hiányos működése vagy súlyos károsodása miatt nemcsak komoly betegségek, hanem életveszélyt okozó fertőzések is kialakulhatnak.

Amikor valaki allergiás vagy asztmás, akkor gyulladásos reakciók alakulnak ki olyan környezeti anyagokkal szemben, amely egy egészséges immunrendszerű személynél nem okoznak gondot, de egy asztmás, allergiás embereknél már igen. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezzük. A szervezet ilyenkor túlzott reakcióval válaszol, és ennek hatására jelennek meg az allergiás tünetek. Ezek mögött olyan betegségek állnak, mint az asztma, a nátha, a különféle allergiák, melyeket valamilyen étel vagy vegyi anyag generál.

Mi az az autoimmun betegség? Ilyenkor az immunrendszer saját maga ellen fordul, a test sejtjeit, szöveteit érzékeli betolakodónak és azokat pusztítja. Nagyon sokféle autoimmun betegség létezik, ilyen többek között a szklerózis multiplex, a lupusz, a gyulladásos bélbetegség, az ízületi gyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük