fbpx

Áztassuk a kezünket meleg vízben, ha Raynaud-kórban szenvedünk

Női kéz barna fatálba mártja ujjait, amelyben víz és vörös rózsaszirmok vannak, mellette az asztallapon is szirmok hevernek.

A Raynaud-szindróma és -kór sok embert érint. Télen a hidegben vagy érzelmi stressz hatására a kezekben – esetleg a lábakban – összeszűkülnek az erek, és a lábujjak, kézujjak (vagy csak egy-kettő) elfehérednek, elkékülnek, majd pedig kipirulnak. A kipirulás az ujjak bizsergését és lüktetését vonja maga után. Súlyos esetben a nem megfelelő véráramlás fekélyeket és szövetelhalást okozhat.

Megkülönböztetünk Raynaud-kórt és Raynaud-szindrómát. Az előbbi hátterében nincs semmilyen komoly betegség, általában a hormonok, vagy a vegetatív idegrendszer zavara okozza az ujjak elfehéredését. A Raynaud-szindróma hátterében gyakran más autoimmun betegségek állnak, mint például a lupusz, a Sjögren-szindróma, a scleroderma vagy a reumatoid arthritis.

Mi válthatja még ki ezt a betegséget? Például vérnyomásproblémák, migrén, rák elleni gyógyszerek, fogamzásgátló gyógyszerek. A bűnös a kéztőalagút-szindróma betegség is lehet, ami valamilyen monoton mozgás – például számítógépes munka – miatt jön létre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Raynaud-betegségre nincs gyógymód, azonban számos olyan kezelés létezik, amely csökkenti az epizódok számát és gyakoriságát. Télen védjük a hidegtől a kezünket és a lábunkat. Viseljünk meleg gyapjúzoknit és kesztyűt. Kerüljük a kiváltó okokat, például a gyógyszereket és a stresszt, hiszen a stressz elsők között szerepel a betegség kiváltásában.

Ha azt érzi, hogy hamarosan ismét le fog fehéredni a keze, csak áztassa meleg vízben. Korlátozza az ismétlődő kézmozdulatokat. Növelje a fizikai aktivitást, mivel ez nagyon jó hatással van a keringés fokozására.

A cigarettafüst az erek összehúzódását eredményezi, tehát érdemes a dohányzásról leszokni. A stressz csökkentése is nagyon fontos, hiszen ezzel is elkerülhetők a betegségre jellemző kellemetlen epizódok. Kerüljük a hőmérsékleti különbségeket.

Vannak olyan kiegészítők, amelyek szintén segíthetnek, ha ebben a betegségben szenvedünk. A halolaj jó hatással van az érrendszerre, a ginkgo kiegészítőkkel megelőzhetjük az erek összehúzódásával együtt járó kellemetlen ujjfehéredést. Az akupunktúra javítja a vér áramlását, a biofeedback pedig segíthet, hogy az elménkkel szabályozzuk a testhőmérsékletet. Ezzel pedig a támadások számát és súlyosságát csökkenthetjük.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük