fbpx

Hideg vagy meleg víz? Melyiket igyuk?

Szőke nő egy gőzölgő fehér csészét tart maga előtt két kézzel.

Milyen vizet igyunk, hogy egészségesek maradjunk: hideget, melegebbet vagy langyosat? Az tény, hogy inni muszáj, hiszen víz nélkül körülbelül három napig bírnánk, aztán következik a dehidratáció és a kiszáradás. Víz nélkül nem élhetünk, és mivel a szervezetünk nagy része is víz, ezért szükségünk van erre a folyadékra. Ráadásul a testünk sejtjei és szervei ezernyi funkciójához is szükségünk van vízre. Jó, de milyen vizet igyunk?

Mikor ne igyunk hideg vizet? Megfázás és influenza esetén a lehető legrosszabb döntés, ha hideg vizet vagy hideg folyadékot fogyasztunk, hiszen ez csak súlyosbítja a tüneteket. Nem véletlen, hogy betegség alatt jobban is kívánjuk a forró citromos teát vagy a csirkehúslevest. Hiszen a forró, a meleg italok és levesek gyógyító erővel bírnak, megnyugtatják az amúgy is fájó és irritált torkot, és még a betegség időtartamát is lecsökkenthetik, illetve a tünetek is jelentős mértékben enyhülhetnek.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy vannak olyan migréntől szenvedő egyének, akiknél a hideg víz és más hideg italok felerősítik a migrénes tüneteket, azaz sokkal fokozottabban fáj a fejük és természetesen a migrén más tünetei is megjelenhetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kínai hagyományos gyógyászat úgy tartja, ha ebéd vagy vacsora közben meleg ételt fogyasztunk és emellé hideg italt iszunk, az nagyfokú egyensúlyhiányt okozhat az emberi szervezetben. Nem véletlen, hogy a kínai kultúrában a meleg ételek mellé minden esetben meleg vagy forró italokat szolgálnak fel.

A hideg víz ivása nemcsak hátrányokkal, előnyökkel is járhat. Egy tanulmány arról számolt be, ha edzés közben hideg vizet iszunk, akkor ezzel elkerülhetjük a szervezet túlmelegedését. A hideg víznek más pozitív hatása is van. Ha testmozgás közben fogyasztjuk, az edzésünk is sokkal sikeresebb lesz.

Alapvetően a víz nagyon egészséges. Jót tesz az emésztésnek és minél többet iszunk a nap folyamán, annál jobban oda tudunk figyelni a kalóriabevitelre, azaz kevesebbet fogunk enni, hiszen többnyire nem éhesek vagyunk, hanem szomjasak. Ha megtanuljuk, hogy a testünk nem mindig éhséget jelez az agyunknak, hanem bizony sok esetben ezt összekeveri a szomjúsággal és ilyenkor valóban nem a hűtő, hanem a csap felé igyekszünk, akkor jelentős súlytöbblettől szabadulhatunk meg.

  1. Pont a gyulladt torokra kell a hideg víz /nem a fagyosan hideg/mert a gyulladást a meleg csak fellobbantja. Máskülönben testmeleg vízet igyunk.

  2. Szuhay Péter

    Víz és víz közt meglapően nagy különbség van. A sokszor lenézett budapesti csapvíz sem mindenhol ugyanolyan. Óbudán szoktam inni kiválót, a Józsefvárosban egész jót, sajnos a Ferencvárosban rosszabbat. Persze a gyógyvizek egy külön kategória, például a Lukács vize egészen szuper. Teljesen más frissen melegen és később otthon szobahőmérsékleten. Kíváncsiságból érdemes megkóstolni a nátriumszegény palackos vizet, nekem elég volt egyszer.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük