Cica karmait a mancsán mutatja egy női ujj.

Sokan szeretik a cicákat, de sokszor nem vagyunk vele tisztában, hogy mennyi betegséget is terjeszthet kis kedvencünk, ha nem vagyunk elég tájékozottak és körültekintőek. Macskakarmolási betegségről akkor beszélünk, amikor a macska által megkarmolt bőrfelületen fertőzés keletkezik. Az infekciót a Bartonella henselae nevű baktérium okozza, amely a macskák nyálában található. A baktériumot bolhák terjesztik, egyik macskáról a másikra. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint azonban semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy emberre is átadnák a betegséget. A karmolási kór főként lázzal és nyirokcsomó-megnagyobbodással jár együtt, de ép immunrendszerrel rendelkező egyén kezelés nélkül is meggyógyul. Elsősorban a gyermekek, a várandósok, az idősebbek és a krónikus betegek vannak fokozott veszélynek kitéve. Sok fertőzést közvetítenek ugyan a hobbiállatok, de egyáltalán nem kell megválnunk szeretett állatkánktól. Mindössze megfelelő odafigyelésre, rendszeres állatorvosi vizsgálatra, szükséges óvintézkedésekre és a higiénés szabályok betartására van csak szükség.

A karmoláskor keletkezett seb helyén körülbelül 10 nap múlva fekély jelenik meg, majd a karmolás, vagy harapás közelében lévő nyirokcsomók megnagyobbodnak. Ha valakit cicája a karján karmolt meg, akkor minden valószínűség szerint a hónalj vagy könyök nyirokcsomói fognak megduzzadni. A sérült bőr gyakran bepirosodik és gennyezhet is. Tünetek lehetnek: fejfájás, láz, étvágytalanság, bőrkiütés, fáradékonyság és torokfájás. Egyes esetekben akár szemfertőzés, szemvörösödés vagy kötőhártya-problémák is előfordulhatnak. Egészséges immunrendszerű személyeknél a betegség kezelés nélkül is megszűnik. Gyógyszerek szedésére akkor lehet szükség, ha a beteg immunrendszere legyengült, a tünetek súlyossá válnak, vagy a betegség a regionális nyirokcsomókon is továbbterjed. Ilyenkor előfordulhat, hogy a megduzzadt nyirokcsomó olyan fájdalmat okoz, hogy azt egy tű segítségével le kell csapolni, vagy ha elgennyed, akkor sebészeti úton kell eltávolítani. Az esetek többségében azonban elég ilyenkor fájdalomcsillapítót szedni, és a megnagyobbodott nyirokcsomót borogatni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Igaz, hogy általában egy könnyű lefolyású betegségről van szó, mégis jobb megelőzni a macskakarmolási betegséget. Az első és legfontosabb lépés, hogy macskánkat megszabadítsuk a bolháitól, így kevesebb lesz rá az esély, hogy az állat megfertőződik. Játék közben se engedjük meg cicánknak, hogy megkarmoljon vagy megharapjon bennünket. Amennyiben ez mégis megtörténik, a sérült bőrfelületet fertőtleníteni szükséges. Minden egyes alkalommal mossunk kezet, amikor a macskánkkal érintkezünk. Ha játék közben mégis sérülést okoz kis kedvencünk, ne nehezteljünk meg rá. Az biztos, aki egyszer átesett a macskakarmolási betegségen, egy életre szóló védettséget élvezhet a továbbiakban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*