fbpx

Drasztikus méreteket ölt az anyagcsere-betegség

Inzulin a vérben.

Manapság egyre több ember szenved ebben a betegségben. De pontosan mit is nevezünk anyagcsere-betegségnek? Kialakulásában kiemelkedő szerepe van a mozgásszegény életmódnak, az egészségtelen táplálkozásnak és az elhízásnak.

Az anyagcsere-szindróma és ami mögötte van

Ez a betegség nemcsak úgy egyik napról a másikra alakul ki, hanem bizony hosszú folyamat áll mögötte. Először csak lassan hízni kezd az illető, majd egyre több zsírpárna rakódik le a hasára. A hasi zsírnak kiemelkedő szerepe van az anyagcsere-betegség kialakulásában. A has körtérfogatának növekedése megemeli az anyagcsere-betegség kialakulásának az esélyét. Anyagcsere-betegség alakul ki akkor is, ha a trigliceridszint tartósan magas értékeket mutat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A betegség kialakulásában a LDL-koleszterin szintje is jelentősen megemelkedik és nem sikerül a normál érték alá mennie. Ez hosszú évek alatt zajló folyamat, tehát ha a véreredmény csak egyszer-egyszer mutat magas értéket, akkor tudatos táplálkozással és a szenvedélyek visszaszorításával le lehet ezt az értéket csökkenteni. Ugyanis a dohányzás is megemeli a koleszterinszintet.

A magas vérnyomás nagyon komoly betegség, mert ha kezeletlen marad, akkor szerepe lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásában, nem beszélve arról, hogy az anyagcsere-betegség kialakulásában is aktívan részt vesz.

Létezik megoldás, csak rajtunk múlik, hogy mit teszünk meg az egészségünk érdekében

A metabolikus szindróma vagy anyagcsere-betegség megelőzésére léteznek módszerek, méghozzá természetes módszerek, így mindenkinek meg kell találnia a legmegfelelőbbet. A testmozgás az első és legfontosabb lépcső a betegség megszüntetésében. Heti legalább 4-5 alkalommal félórányi mozgásra van szükség alkalmanként. Ez közepes intenzitású mozgást foglal magába.

Az egészséges táplálkozás nagyon lényeges. Fontos, hogy mindig friss, szezonális táplálékokat fogyasszunk. Kerüljük a dehidratációt! Ennek érdekében fogyasszunk friss vizet és gyógyteákat. Napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása ajánlott, természetesen a mennyiség nem kőbe vésett dolog, de azért 1,5 liternél soha ne igyunk kevesebbet.

Az anyagcsere-szindróma megelőzéséért azzal is sokat tehetünk, ha leszokunk a dohányzásról, minimalizáljuk az alkoholfogyasztást, csökkentjük a cukorbevitelt és nem fogyasztunk feldolgozott élelmiszereket.

Amennyiben tudja, kerülje el a káros környezeti és egyéb anyagokat, mert ezek megnövelik a szervezetben az oxidatív stresszt. Amennyiben ez nem megoldható, akkor fogyasszon antioxidánsokban gazdag táplálékokat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük