K2-vitamint tartalmazó szójabab és a belőle készült japán étel, a natto.

A K1-vitamin fontos a véralvadáshoz. A K2-vitamin szinergikusan működik a kalciummal, a magnéziummal és a D-vitaminnal. A K2-vitamin hiánya okozhatja a lágy szövetek meszesedését, ami ateroszklerózishoz vezethet.

A K2-vitamin egészségügyi előnyei magukba foglalják a csontritkulás és a szívbetegség megelőzését, a szexuális működés optimalizálását, a cukorbetegség és a rák kockázatának csökkenését, illetve a reumatoid arthritis tüneteinek javulását.

A K2-vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be a csontok egészségében és döntő fontosságú a csontritkulás megelőzésében. Az oszteokalcin – vagyis a csontképzésért felelős sejtek által termelt fehérje, amelyet a csonton belül a csontképző folyamat szerves részeként alkalmaznak – a K-vitamin kofaktoraként működik.

Ha nincs elegendő mennyiségű K-vitamin a szervezetben, akkor a csontok törékennyé válnak és meszesedés indul el a lágyrészekben, más szóval K2-vitamin szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek legyenek. Számos esetben bebizonyosodott, hogy a K2-vitamin megelőzi a csontveszteséget és egyes esetekben megnöveli a csontritkulásban szenvedő betegek csonttömegét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A K2-vitamin legjobb forrása a japán étel, az úgynevezett natto. A natto nem más, mint a szójabab és az azon megerjedt jótékony baktérium, ami nyúlós hálóként tapad a babszemekre.

A fermentált sajtok, például a feta vagy a kéksajt mérsékelten ugyan, de tartalmaznak K2-vitamint. A cheddar sajtban is van ebből a vitaminból, de a kemény sajtok is tartalmaznak valamennyit.

A K2-vitamin megtalálható még az olyan húsokban is, mint a csirke és a marha, de különösen gazdag ebben a vitaminban a máj. A K2-vitamin jelen van a belsőségekben és az állati zsírokban is.

A kutatók a korábbi években úgy vélték, hogy olyan baktériumok találhatók az emberi emésztőrendszerben, amelyek K1- és K2-vitamint szintetizálnak az emberi szervezetben, de a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a baktériumok csak a K2-vitamin előállításában vesznek részt.

A zöld leveles zöldségek igen sok K-vitamin tartalmaznak, például nagy koncentrációban található meg a mángolban, a kelkáposztában, a spenótban és a salátában is. K2-vitamin van az erjesztett ételekben, például a kefirben és a savanyú káposztában.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*