fbpx

Ezek a szívroham jelei

Egy fehér köpenyes orvos kezében egy piros műanyag szívet tart, nyakában fonendoszkóp.

A szívrohamnak vannak tünetei. Nem biztos, hogy közvetlenül az esemény előtt jelentkeznek, lehet, hogy már hetekkel vagy hónapokkal előtte is észlelhetjük őket. Sokan sokféle panasztól számolnak be, de mivel nem tudjuk, valójában mi történik velünk, csak azt érezzük, valami gond van, nem igazán foglalkozunk ezekkel a jelekkel.

Cikkünkben néhány olyan tünetet sorolunk fel, amelyek már a szívroham előtt hetekkel, napokkal is jelentkezhet. Jó, ha odafigyelünk ezekre, mert ha időben elmegyünk az orvoshoz, akkor az életünket is köszönhetjük ennek a döntésnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szívroham egyik legjellemzőbb tünete a mellkasi fájdalom. A betegek ilyenkor szorító érzést éreznek a mellkasukban, amely tarthat folyamatosan is, de rövid idő után meg is szűnhet.

Pont ez utóbbi dolog miatt nem fordulunk időben orvoshoz, hiszen a fájdalom nem mindig folyamatosan, hanem kisebb-nagyobb szünetekkel jelentkezik. Pedig ez a szívroham első és vezető tünete is lehet, ami miatt haladéktalanul ellátást  kell kérnünk. Inkább derüljön ki, hogy csak valamilyen banális oka van a fájdalomnak, minthogy később baj legyen.

A másik tünet a légzéssel kapcsolatos, hiszen a légszomj is nagyon gyakori tünet azoknál a személyeknél, akik szívinfarktuson estek át.

Amennyiben nincs gond a tüdejével, nem asztmás vagy allergiás, a légzésével mégis hirtelen gondok lesznek, akkor is gyanakodhat szívinfarktusra. Persze a hirtelen fellépő légzési nehézségeknek ezer más oka is lehet, de a szívinfarktusnak is vezető tünete lehet.

Mivel a szívroham harmadik tünete a laikus ember számára nem kapcsolódik szorosan a szívinfarktushoz, így a gyomor és emésztőrendszeri problémák, mint a hasi fájdalom, gyomorfájdalom, hányás és hányinger nem is szokott gyanút kelteni. Sokan ilyenkor megpróbálják önmagukat kezelni, hiszen nem gondolnak arra, hogy ezek a tünetek is a szívinfarktushoz kapcsolódhatnak.

A fokozott izzadás, pontosabban a hideg veríték is jelezheti, hogy a szívvel valami komoly gond van. Hasonlóképpen gyanakodjunk, ha zsibbadás, szédülés, ájulás, hátfájás vagy hirtelen fáradtság jelentkezik.

 1. Hajdu Aranka

  Teljesen egyetértek, én már többször átéltem,de a gyáli háziorvos nem vett komolyan 4 infarktuson vagyok túl
  /túléltem/
  Köszönet a tudósoknak,a korházi személyzetnek és a
  mentősöknek,hogy élek

 2. Bóza Ildikó

  Sajnos hónapok óta ilyen és hasonló tüneteim vannak,1 hete heves öklendezések is társultak tüneteimhez ,mégis a sűrgősségin azt mondták nincs semmi.Szinte állandóan nagyon rosszul vagyok a mellkasom baloldalával elől – hátul és középen,+ sokszor izzadás,verejtékezés ,szédülés .

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük