Hánytatógyökér (Cephaelis ipecacuanha) színes virága.

A hánytatógyökér (Cephaelis ipecacuanha) őshazája Dél-Amerikában van, de Malajziában és Indiában is egy ismert gyógynövényről van szó, amelyet termesztenek is. Egyes indián törzsek elsősorban a növény gyökerét használták fel gyógyászati célokra. Habár már ekkor is sejtették, hogy egy olyan gyógynövényről van szó, amely kisebb mennyiségben áldás, míg nagyobb mennyiségben veszélyes is lehet, hiszen úgy terjedt el a hánytatógyökér köreikben, mint egy útszélén éldegélő gyógyító növény, amely beteggé is tesz. Innen ered a gyógynövény elnevezése is, vagyis az ipekakuána (ipecacuanha). Egyéb népies elnevezései: útszéli hánytatógyökér, ipekakuánagyökér, hánytatógyökér, valódi hánytatógyökér.

Ez az örökzöld félcserje akár a félméteres magasságot is elérheti. Ovális levelei sötétzöld színben pompáznak, a levelek vége azonban hegyes, csúcsos. A virágai fehér színűek, míg a bogyótermések kékes-lilás színekben tündökölnek. A bogyókban két kicsi magocska fejlődik. A növénynek a gyökerében található meg a legtöbb hatóanyag, így ez a része kerül elsősorban feldolgozásra. A gyökér színe szürkésbarna és nagyon kellemetlen szagot áraszt magából. A hánytatógyökérből ma is készül homeopátiás szer, amely elsősorban a légúti megbetegedéseket és a köhögést enyhíti, gyógyítja, illetve a hányást csillapítja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hánytatógyökérben található két alkaloid vegyület – emetin, cefelin – köptető hatásokkal rendelkezik és segít feloldani a nyákot. A gyógynövényben található egyéb hatóanyagok a glikozidok és a szaponinok.

Nagyobb mennyiségben fogyasztva hányingert, émelygést, súlyosabb esetben pedig hányást is okozhat. De a szimptómák között megjelenhet a véres hasmenés, a szívritmuszavar, a test görcsös reakciója, a növény nagy mennyiségben történő használata pedig akár még kómás állapotot is előidézhet. Mivel nagyon nehéz eltalálni a gyógynövény adagolásával kapcsolatban a megfelelő dózist, ezért szakemberek sem javasolják az otthoni kísérletezgetést, hanem elsősorban a gyógynövényből készült készítmények – hánytatógyökér-por, folyékony kivonat vagy tinktúra – alkalmazását szorgalmazzák. A gyógynövényből készült kivonatok fogyasztása elsősorban légúti megbetegedésekre javasolható, amelyek csillapítják a köhögést és emellett köptető hatással rendelkeznek. Áldott állapotban lévő hölgyeknek is kerülniük kell a hánytatógyökér fogyasztását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*