fbpx

Légúti fertőzések legyőzése bodzával

Egy asztalon üvegben bodzalekvár, mellette bodzabogyók.

A bodza nemcsak hazánkban ismert gyógynövény, hanem világszerte nagy közkedveltségnek örvend. Sok helyen azért ültettek régebben bodzát, hogy megvédjék a kerteket, a földeket és az otthonokat az eltévedt vadaktól.

A bodzának a virágait és a bogyóit is felhasználhatjuk megfázás és influenza esetén, illetve a megelőzésükre, hiszen hatékony védelmet biztosít az immunrendszer számára. A bodza nagyon sok antioxidánst és C-vitamint is tartalmaz. Mivel antimikrobiális hatással is rendelkezik, így az immunrendszerünk egyik legjobb barátja lehet.

A bodzával kapcsolatban is sok kutatást végeztek. Ez a gyógynövény segíthet megóvni bennünket a légzőszervi fertőzésektől, mivel sokféle vírustörzs szervezetbe bejutását blokkolja és akadályozza meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amennyiben nem szeretnénk semmilyen légúti betegséget elkapni, akkor már kora ősszel el kell kezdenünk fogyasztani a bodzát. De ne az édes, cukros bodzaszörpöt válasszuk, hanem a természetes módon, cukor nélkül tartósított bodzabogyóból készült sűrítményt, amely nem tartalmaz sem tartósítószereket, sem pedig adalékanyagokat, hiszen akkor semmi jót nem teszünk a szervezetünkkel.

Amikor a légutakban vagy a tüdőben gyulladás keletkezik a tüdőbe jutott kórokozók miatt, akkor úgynevezett citokinvihar is kialakulhat. A citokinek gyulladásos molekuláinak az a célja, hogy legyőzze a tüdőbe jutott vírusokat, azonban ez csak még jobban felfokozza a légúti tüneteket és akár még légzésmegállást is okozhat.

Ne fogyasszunk olyan bodzaterméket, amelynek nem ismerjük az eredetét, az elkészítési módját, hiszen így lehetnek olyan szennyező anyagok a termékben, amelyek csak még jobban fokozzák ezt a citokinvihart. A legjobb, ha bio vagy saját magunk készítette terméket fogyasztunk, hiszen így biztosan tudjuk, honnan gyűjtöttük a bodzát és milyen összetevőket használtunk a készítése során.

A legjobb, ha nem utak mentén, hanem mindenféle szennyezettségtől mentes területen gyűjtjük be a bodzaszemeket és a téli eltevésnél ne cukorral édesítsük, hiszen a cukor csak még inkább fokozza a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.

A téli influenza elleni védekezésben tehát kiemelkedő szerepe van a bodzának, csakúgy, mint a D3-vitaminnak, amely szintén segít az immunrendszer megerősítésében. A bodza és a D-vitamin kiegészítik egymás hatását, és támogatják egymást a légúti fertőzéseket okozó vírusok elleni támadásban.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük