fbpx

Mérgező, de szép: odvas keltike

Odvas keltike (Corydalis cava) gyönyörű virága.

Az odvas keltike a füstikefélék családjának egyik kiemelkedő tagja, amely legfőképpen Közép-Európában őshonos. A gyógynövény megtalálható ligetekben, parkokban, lomberdőkben, ligeterdőkben és cserjésekben. Az odvas keltike elsősorban a gyertyán- és a bükkerdőkben él. A tápanyagban rendkívül gazdag, nedvest talajt kedveli.

Az odvas keltike magassága elérheti a 30 centimétert, gumója gömb alakot ölt. A növény szára kékesszürke és csupasz. Levelei hosszú nyélen ülnek. A növény márciustól egészen májusig virágzik. A felálló fürtökben nyíló virágai fehérek vagy bíborpirosak, a felső sziromlevele pedig hosszúkás. A virágok krémszínűek is lehetnek, hosszú sarkantyúkkal. A virágok murvalevelei tojásdad formát öltenek, míg a növény két szárlevéllel rendelkezik.

Az odvas keltikének egyéb elnevezései is léteznek, például hüvelykes földfüstje, lyikas ír, kakasláb, tavaszi gerezdeske, üres földfüstfű.

Az odvas keltike hatóanyagai: tetrahidropalmatin, koridalin, izokinolin-alkaloidok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A népi gyógyászat szerint a növény nagyon hatásos féreghajtó szer, és azoknak a nőknek is enyhülést hozhat, akik görcsös menstruációs fájdalmaktól szenvednek. Még érzéstelenítőként is használták a régebbi korokban. Mivel az odvas keltike gumója mérgező, így használata nagy odafigyelést igényel. Érdemes inkább olyan készítményeket keresni, amelyeket patikákban árulnak, mert így nem érhetnek bennünket kellemetlen meglepetések. A gyógynövényből készült készítmények pozitívan hatnak a központi idegrendszerre, vagyis nyugtató hatással bírnak. Ezért bátran lehet alkalmazni ideges nyugtalanság esetén, de még az alvászavarban szenvedő emberek gondjait is megoldja.

A gyógynövény kivonatát régebben használták féregűzésre, de menstruációs zavarokat is gyógyítottak a segítségével. Alkaloidtartalma mérgező, ezért ma már csak a gyógyszeripar alkalmazza, ahol gyógyszeripari készítmények alapanyagául szolgál. Nyugtatókban találkozhatunk vele, de mivel a központi idegrendszerre hat és bénító hatással rendelkezik, ezért csak és kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhető.

A növény a humuszban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Mivel a növény korán virágzik, így bátran ültethetjük lombhullató fák, cserjék és rózsák alá. Sziklakertet is díszíthetünk vele. A növény gumóit az első őszi hónapban, azaz szeptemberben kell elültetni, körülbelül 12-15 centiméter mélyre.

1 hozzászólás

  1. Dömötör József

    Növénytani tanszékeken a virágkertésznek készülő hallgatóknak rendkívül hasznos a cikk olvasásakor megismerhető ismeretanyag.
    Továbbiakban a gyógyászati termékekben használt összetevők között keressük mint a természetben.
    Nem szerencsés minden nap *ma élfélig* reklámozni, termékeket, mert nem ülünk sokan a monitor előtt napról napra. Egyébként szeretem ezt a magazint.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük