fbpx

Miért fogyasszunk rendszeresen gombát?

Kék-fehér csíkos konyharuhán sötét tányér, benne egész és fél gombafejek, mellette kés és petrezselyemlevél.

Nagyon sokféle gomba létezik. Nagyon jól tesszük, ha beillesztjük ezeket a táplálékokat az étrendünkbe, mivel rendkívül egészségesek. Mutatjuk is, hogy miért érdemes gombát fogyasztani.

A gombák – legyen szó bármilyen gombáról – gazdag forrásai az antioxidánsoknak. Az antioxidánsok segítenek bennünket megszabadítani a káros hatású szabad gyököktől, amelyek elsősorban a krónikus betegségek kialakulásáért felelősek, mint például a rákos megbetegedések és a szívbetegségek.

Az antioxidánsoknak nagy a szerepük az öregedési folyamatok lassításában, illetve az immunrendszer védelmét is maximálisan ellátják. A gombák nagy mennyiségben tartalmaznak egy nagyon értékes tápanyagot, mégpedig szelént, amely ásványi anyag nemcsak az immunrendszer, hanem a pajzsmirigy egészségét is szolgálja.

A gombák oldható élelmi rostokban is gazdagok, ilyen például a béta-glükán, amelynek nemcsak a magas koleszterinszint csökkentésében van nagy szerepe, hanem az ehhez kapcsolódó szívbetegségek megelőzésében is. A béta-glükán a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesz, ezzel pedig a 2-es típusú cukorbetegség előzhető meg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gombák a B-vitaminok gazdag forrásai is. Megtalálható bennük a riboflavin, a niacin és a pantonténsav is. Ezek a vitaminok pedig nagy szerepet töltenek be a szív egészségének védelmében is. A niacin ezen kívül segít fenntartani a bőr és az emésztőrendszer egészségét, a pantoténsavnak pedig a hormonok előállítása és a jó idegrendszeri egészség fenntartása a feladata.

A gombák nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaznak. Például gazdag forrásai a réznek is, amely ásványi anyag a vörösvértestek előállításában is részt vállal. Ez azért lényeges, mert ezek a vörösvértestek szállítanak oxigént a test sejtjeihez és szöveteihez, így biztosítva a jó egészséget.

A réznek nemcsak ez a feladat jut, hiszen más testi folyamatokban is jelentősen kiveszi a részét. Nagy szerepe van abban is, hogy a csontok és az idegek sokáig egészségesek maradjanak.

A gomba egy másik ásványi anyagban is bővelkedik, ami nem más, mint a kálium. Káliumra van szükségünk a szív és az idegrendszer egészségének fenntartásához, de ez az ásványi anyag a normális izomműködést is biztosítani tudja.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Valóban nagyon sokféle gomba van és csak lassan gyűlnek az ismeretek. Például a fán növő gombák egy része rákellenes hatású, érdemes utána olvasni! Az erdőben gyűjtött gomba biztosan “bio” és még a gyaloglás is egészséges.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük