fbpx

Miért ügyeljünk a sóbevitelre?

Egy tányéron saláta, melyet egy kéz megsóz.

A magyarok szeretik a sós és fűszeres ételeket, azonban a túl sok só károsan hat az egészségre. Ha a nátrium mennyisége a kelleténél magasabb a szervezetünkben, megemelkedhet a vérnyomásunk. A probléma valójában akkor keletkezik, ha tartósan magas lesz a vérnyomás, és emellett továbbra is sós és fűszeres ételeket fogyasztunk, ezzel ugyanis ártunk a szívünk egészségének.

A túl sok só nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem károsíthatja a véredényeket is. Amennyiben az étrendünkben rendszeresen, azaz napi szinten szerepelnek sós ételek, úgy vízvisszatartás állhat elő a szervezetben. A só hatására megnő az erekben a vér áramlása, azaz megemelkedik a vérnyomás, ami károsan hat az erek falára.

A só emellett hozzájárulhat az erekben a plakkok képződéséhez is, ami megnehezíti, rosszabb esetben meggátolja a normál véráramlást. Mivel ez nagy terhet ró a szívre, így a vérnyomás megint csak megemelkedik. Az erek gyengülése és a magas vérnyomás együttesen óriási terhet ró a szívre. Az erek falára lerakódó plakkok olyan betegségek okozója lehet, mint az érelmeszesedés.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nagy mennyiségű sós ételek fogyasztása nemcsak a szívet és az ereket károsítja, hanem más egészségügyi gondokat is okozhat. Leginkább a vesét érintő problémák állhatnak elő, akár vesekövek is képződhetnek.

Az ödéma kialakulásának is az egyik oka általában a túlzott sófogyasztás. Ebben az esetben víz gyűlik fel a szövetek között, melyet a már említett vízvisszatartás vált ki.

Ha nem figyelünk oda a sóbevitelre, akár még csontritkulás is kialakulhat a szervezetben, hiszen a só olyan alapvető ásványi anyagokat von el a szervezetből, melyek fontosak a csontok egészségének megőrzése szempontjából.

A sóbevitel csökkentése kulcsfontosságú a magas vérnyomás megelőzésében és a normál testsúly elérésében, illetve fenntartásában. Ha odafigyelünk arra, hogy naponta mennyi sót viszünk be a szervezetünkbe, akkor ezzel szem előtt tartjuk a szívünk egészségét. Márpedig a hosszú élet egyik kulcsa a szív egészségének megőrzése.

1 hozzászólás

  1. Wolf Károly

    A só az életünk egyik legfontosabb összetevője. A testünk több, mint 70%-a víz – sós víz! Ha a só-víz háztartás felborul, akkor jelentkezik az említett probléma. Ugyanakkor a kevés só fogyasztása is problémákat okoz. A fölösleges sót a verejtékmirigyek eltávolítják a szervezetből a mérgekkel együtt és a vese kiválasztja, a vizelettel távozik.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.