fbpx

Mire ügyeljünk a menopauza szakaszába lépve?

Középkorú nő mosolyogva rózsaszínű gerberát tart az egyik szeme elé.

A menopauza szakaszában jelentősen lecsökken a szervezetben az ösztrogén szintje, aminek hatására rendkívül sok változás veszi kezdetét. Mire ügyeljünk? Mely szervünkkel törődjünk többet? Mutatjuk is a válaszokat.

Első és legfontosabb lépés, hogy egyensúlyba hozzuk a hormonjainkat, amit sokféle módszerrel mi magunk is megtehetünk. Nagyon sokat segíthet ebben a hatékony stresszkezelés, az egészséges táplálkozás, a meditáció és a rendszeres testmozgás.

A menopauza szakaszába lépve nagyon oda kell figyelnünk a mellékvese egészségére. A menopauzában olyan tünetekkel kell számolnunk, mint az agyi köd, a fáradtság, a feledékenység, az ingerlékenység. Ennek nem más az oka, mint a csökkenő hormonszintek, hiszen ebben az életszakaszban nem csupán az ösztrogénhormon szintje csökken le, hanem a másik női nemi hormoné, a progeszteroné is.

Amikor a petefészek nem termel már több ösztrogént, akkor ezt a feladatot a mellékvesék veszik át. Maga az élet okozta stressz is nagy terhet ró a mellékvesékre, plusz még a hormontermelés is megterheli ennek a szervnek a működését. Azonban ha kiegyensúlyozott életet élünk, akkor semmi okunk az aggodalomra. Léteznek olyan tápanyagok, amelyek jelentősen megtámogatják és elősegítik a mellékvesék működését és az egészségük fenntartását. Ilyen például a C-vitamin, a magnézium, a cink és a B-vitaminok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mellékvesék nem szeretik a stresszt, ugyanis nagyon kimeríti azokat. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy megbirkózzunk a stresszel. Ezt könnyedén megtehetjük, ha rendszeresen fogyasztunk adaptogén gyógynövényeket. Ilyen gyógynövény például az ashwagandha és az aranygyökér, amelyek nagyon szépen tudják szabályozni a szervezetben a stresszhormonok szintjét.

A menopauza időszakában nagyon fontos, hogy gondot fordítsunk a máj egészségének fenntartására is. A máj egyik kiemelt feladata, hogy megszabadítson bennünket a méreganyagoktól. Már kora reggel is megtámogathatjuk a máj egészségét, ha egy pohár meleg vízben elkeverünk egy fél citrom levét és azt komótosan elfogyasztjuk. Fogyasszunk olyan táplálékokat és gyógynövényeket, amelyek szintén aktívan támogatják a májat, például kurkumát, fokhagymát, almát vagy céklát.

Nagyon lényeges, hogy a pajzsmirigyre is fordítsunk kellő időt és gondot. Ha a pajzsmirigy nem működik jól, akkor gondjaink lehetnek az anyagcserénkkel, alacsony lesz az energiaszintünk, súlygyarapodással kell számolnunk, de létrejöhet hajhullás, rossz hangulat, fáradtság és székrekedés is. Kövessünk pajzsmirigyet támogató étrendet, főleg olyat, amely jódot is tartalmaz, de csak akkor, ha nem vagyunk pajzsmirigybetegek. Ez esetben orvossal mindenképpen konzultálni kell. Ellenben kerüljük a glutén és a keresztesvirágú zöldségek fogyasztását, mert ezek nem tesznek jót a pajzsmirigy működésének és egészségének.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.