fbpx

Milyen tápanyagokra van szüksége a pajzsmirigynek?

Orvosi rendelőben a doktornő a betegét vizsgálja, a pajzsmirigyét tapintja.

A pajzsmirigynek nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzése szempontjából, hiszen a jó működése vagy a disszfunkciói minden sejtünkre, és számos szervünk működésére hatással van. Mivel a pajzsmirigy hormonjai az anyagcserénket is befolyásolják, így a testsúlyunk alakulásában is szerepet játszanak.

Előfordul, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont termel, ekkor túl- vagy alulműködésről beszélünk. Ez utóbbi rengeteg embert érint világszerte. Ennek a betegségnek az egyik oka, hogy a szervezetben jódhiány alakul ki.

A vizsgálatok kimutatták, hogy ma minden harmadik ember jódhiányban szenved, ami legfőképpen az európai embereket érinti. Ezzel szemben például Japánban nem jelentős ez a probléma, hiszen az emberek zöme olyan táplálékokat fogyaszt, melyek bőven tartalmaznak jódot, például algákat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Pajzsmirigybetegségben gyakrabban szenvednek nők, mint a férfiak. Kockázati tényező továbbá a jódban szegény ételek fogyasztása, az autoimmun betegségek, az irritábilisbél-szindróma, a szivárgó bélszindróma és a gluténérzékenység is. Az érintetteknek érdemes fokozottan ügyelniük a betegségük karbantartására, mivel esetükben gond lehet a tápanyagok felszívódásával.

A jódhiányt megelőzhetjük, illetve leküzdhetjük, ha elegendő mennyiségű olyan táplálékot fogyasztunk, melyek jódot tartalmaznak. Ilyen lehet például a tojás, a tőkehal, a homár, illetve az alga is.

Vannak olyan tápanyagok, amelyek elősegítik a  pajzsmirigyhormonok termelődését. Sok tanulmány számolt be arról, hogy akik rendszeresen fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat, kisebb eséllyel alakul ki náluk az autoimmun pajzsmirigybetegség.

Ásványi anyagok közül a szelénnek kiemelkedő szerepe van a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon termelődéséhez. Ezért fontos koncentrálni a szelént bőven tartalmazó táplálékok fogyasztására, de kiegészítő formájában is fogyaszthatjuk.

Helyezzünk hangsúlyt arra, hogy elegendő jód jusson be a szervezetünkbe, hiszen hiányában sok probléma állhat elő, többek között golyva, pajzsmirigy-alulműködés jöhet létre.

A pajzsmirigy anyagcseréjét gátolja, ha nincs elegendő vas a szervezetünkben. A D-vitamin hiánya pedig nemcsak a daganatos megbetegedések, hanem a pajzsmirigybetegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

Szintén meg kell említenünk a cink szerepét, hiszen hiányában nemcsak a pajzsmirigy egészsége kerülhet veszélybe, de okozója lehet a vért és a bőrt érintő problémáknak, illetve a gyakori fertőzések kialakulásának is.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük