fbpx

Miről árulkodik a szem?

Nagyító mögül néz ki egy szeplős hölgy.

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Mint ahogy a lelkiállapotunkra is lehet következtetni a szemből, úgy az egészségi állapotunkról is tanúskodhat. Vannak ugyanis a szemben és a szem körül olyan árulkodó jelek, amelyekből a hozzáértők le tudnak szűrni bizonyos dolgokat.

A szem váladékozása reggelente nem jelent problémát, de ha ez egész nap vagy hosszú napokon keresztül észlelhető, akkor lehet, hogy szemhéjgyulladása van, amit kezelni szükséges. Allergia is okozhatja a szem váladékozását.

Ha a szem pirossá válik, akkor lehet, hogy kötőhártya-gyulladása van, ami nagyon kellemetlen, hiszen erős viszketéssel jár együtt. A kötőhártya-gyulladást vírusok és baktériumok is okozhatják. Meglehetősen veszélyes betegségről van szó, hiszen fertőző. Bakteriális fertőzésnél általában csak az egyik szem érintett, míg vírusos fertőzés esetén mindkét szem áldozatul esik a betegségnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha valakinek könnyezik a szeme, azt több minden okozhatja. A könnyező szem kiváltó oka lehet a hideg időjárás, de allergiás reakció, illetve szárazszem-szindróma miatt is könnyezhet a szem.

A kontaktlencse viselése megemeli a szem fertőzésének a kockázatát, hiszen puszta kézzel, ujjal helyezzük azt a helyére. A kontaktlencse okozta fertőzés tünetei között szerepelhet a szem fájdalma, de a látás megváltozása vagy csökkenése is jelezheti, ha baj van a lencsével. Ha ilyet vagy hasonlót tapasztal, azonnak keressen fel egy szemész szakorvost, ugyanis a kontaktlencse okozta fertőzés súlyos szövődményeket is okozhat.

A szaruhártya betegsége lehet a szaruhártyafekély, amely tályogszerű fertőzéssel jár együtt. Ha az utóbbi időben gond van a látásával, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a szaruhártyafekély a szem egészségét, pontosabban a látást is veszélyezteti.

A farkasvakság azt jelenti, hogy valaki nem lát a sötétben. Ennek a betegségnek a kialakulásában nagy szerepet játszik az A-vitamin hiánya.

Úszkáló homályok is megjelenhetnek, amelyek a látómezőben lebegnek. Ezeket az üvegtesti homályokat általában az üvegtest öregedése okozza. Hiszen a szem is öregszik, így az üvegtest állapota is romlik. Azonban ezek az úszkáló homályok akkor is megjelenhetnek, ha az üvegtest leválik a retina felszínéről, mert ekkor vér kerül az üvegtestbe. Ilyenkor azonnal keresse fel a szemész szakorvosát!

 1. Rusznák Zoltán

  Köszönöm az irást! Az Egészségünk a legfőbb kincs! Ez
  az irás hozzájárult ehhez!

 2. Nagyon szeretem olvasni a lapukat mivel az Egészségünk megóvása nagyon fontos mindenkinek.
  Még egyszer köszönöm és várom a további irásukat is bármely témában.

 3. Kis Erzsébet

  Nagyon szeretem az Önök cikkeit, közérthetően, olvasmányosan közölnek számunkra fontos információkat, melyek bővítik, pontosítják ismereteinket.
  Továbbra is érdeklődéssel, örömmel várom cikkeiket.
  Szép tavaszi napot kívánok!

  Köszönettel és üdvözlettel: Erzsébet

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük