fbpx

Mit ne együnk, ha nem akarunk a hormonok működésébe beavatkozni?

Egy imitált fogsor elé nagy hamburgert tart egy kéz.

Amikor a szervezet megfelelően működik, azaz minden funkció tökéletes, akkor a testünk és az agyunk is egészséges. Azonban bizonyos dolgok bezavarhatnak ebbe az ideális állapotba, például ha felborul a hormonális egyensúly, bizony problémák keletkezhetnek a szervezet működésében és akár betegségek is kialakulhatnak.

A hormonok megfelelő működése és az egészséges állapot szoros összefüggést mutat. Ha a hormonokkal nem stimmel valami, akkor egy sor megbetegedés, egészségügyi gond is előállhat. A hormonok voltaképpen különböző utasításokat adnak a testünknek, az egyes szerveinknek a hatékony munkavégzéshez. Bizonyos testi funkciókat is kontrollálnak, például az éhséget, a haj növekedését, a testsúlyt, de még a libidót, a vérnyomást és még a pulzusszámot is befolyásolják.

Nagyon sokféle hormon létezik az emberi szervezetben. Többek között ilyenek a női és a férfi nemi hormonok, az inzulin, a kortizol, az adrenalin és a dopamin is. Amikor veszélyben vagyunk, az adrenalin hormon szintje emelkedik meg, stressz esetén a kortizol, míg boldogság esetén a dopamin lesz nagyobb mennyiségben a szervezetünkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A hormonok működése sok mindentől függ. Többek között attól is, hogy mit eszünk. A nem megfelelő életmód és a nem kiegyensúlyozott, egészségtelen táplálkozás felboríthatja a hormonális rendszerünket. Ennek következménye lehet például súlygyarapodás, állandó fáradtság, hajhullás, emésztési zavarok vagy akár álmatlanság.

Egyes ételek és italok is nagy befolyással vannak a hormonok működésére. A koffein például megnöveli a kortizol szintjét a szervezetben. Jellemzően reggel a legmagasabb ennek a stresszhormonnak a szintje, míg este a legalacsonyabb.

A cukornak is hatása van a hormonok működésére, nagy mennyiségű fogyasztása például megemeli az inzulin szintjét a szervezetben. De a leptin és a ghrelin működését is megzavarhatja – ezek az éhség és a jóllakottság hormonjai. Ha zavar keletkezik az egyensúlyukban, egyenes út vezet az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához.

A keresztesvirágú zöldségek ugyan egészségesek, de nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhatnak a pajzsmirigybetegségek kialakulásához.

A feldolgozott élelmiszerek és a cukor is gyulladást generálhatnak a szervezetben, de más negatív folyamatot is elindíthatnak. Többek között megnövelik a stresszhormonok szintjét, de rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható az autoimmun betegségek kialakulásával is. Így a feldolgozott élelmiszerek akár hormonális egyensúlytalanságot is okozhatnak.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.