Kis csokor nefelejcs egy régi asztallapon.

A demencia az agyat érintő rendellenességek által okozott tünetek csoportja, melynek leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

A demencia tünetei közé tartozik a memóriavesztés, a személyiségváltozás, a téveszmék kialakulása, a nyugtalanság. Az illető csak kis mértékben vagy egyáltalán nem képes a problémái megoldására vagy az érzelmei kordában tartására, ellenőrzésére. Fontos megjegyezni, hogy bár a demencia kockázata növekszik az életkorral, nem része a normális öregedési folyamatnak.

Léteznek olyan módszerek, amelyekkel csökkenthető a demencia kialakulásának a kockázata. Az egyik ilyen tényező a megfelelő alvóhelyzet. A legtöbb ember szeret az oldalán aludni. Ez nem is baj, ugyanis egy 2015-ben végzett kutatás szerint ez az alvási pozitúra csökkentheti az idegrendszeri betegségek, köztük a demencia kialakulásának az esélyeit.

Kutatók érdekes kapcsolatot fedeztek fel az ember szándékérzete és a demencia kockázata között. Ez azt jelenti, ha valaki talál valami célt az életében, ami boldoggá teszi és ragaszkodik ehhez a célhoz, illetve annak a megvalósításához, akkor ez csökkentheti ennek a betegségnek a kialakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitamin egy fontos vitamin az emberi szervezet számára. Az alacsony D-vitamin-szint is összefüggést mutat a demencia kialakulásával.

A fogak és az íny ápolása is sokat tesz az agy védelmében. Egy körülbelül 5500 idősebb ember fogászati szokásait vizsgáló 18 éves időszakot átfogó tanulmány szerint ugyanis erős kapcsolat van a rossz szájhigiéne és az Alzheimer-kór kialakulása között. Az ínybetegséget okozó baktériumok ugyanis megtalálhatják az utat az agyhoz és kiválthatják az agykárosodást okozó gyulladásos folyamatot. A rendszeres fogmosás és fogászati ellenőrzés ezértis nagyon fontos. Emellett a kókuszolaj is javíthatja a szájüreg egészségét. A fogkő is kiválthat komoly betegségeket, így azt érdemes 3-6 havonta leszedetni.

Mint már annyiszor említésre került, a testmozgás is nagyon lényeges. Hiszen a rendszeres edzés – legyen szó úszásról, kerékpározásról vagy bármi másról – javítja a szív- és érrendszer egészségét, ez pedig hatással van az agyműködésre és a gondolkodási készségre.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*