fbpx

Van összefüggés a cukorbetegség és a demencia között?

Férfi kék pólóban és farmerban a kezében tart egy vércukorszintmérőt.

A 2-es típusú cukorbetegség egyre több idős embert érint nemcsak hazánkban, hanem világszerte. A cukorbetegség kialakulásában jelentős szerepe van az egészségtelen, azaz inaktív életmódnak, illetve a kutatási eredmények azt mutatják, hogy az elhízás és a cukorbetegség között is szoros összefüggés van.

A 2-es típusú cukorbetegségnek sok szövődménye lehet és nagyon sokféle további betegségek kialakulásához vezethet, többek között ilyen a szívinfarktus és a stroke. A tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a 2-es típusú cukorbetegség jelentősen megnöveli a demencia kialakulásának kockázatait is.

A 2-es típusú cukorbetegség negatívan hat a szív- és érrendszer, illetve az agy egészségére. A magas vérnyomás is az egyik szövődménye a cukorbetegeknek, ami viszont oka lehet mind a szívbetegség, mind a stroke kialakulásának, ez utóbbi pedig gyakran sodorja a beteget úgynevezett demens állapotba.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése és kordában tartása azonban mind a szívbetegség, mind pedig a stroke kialakulásának esélyeit csökkenti. Ez nagyon jó hír azoknak, akik nem veszik félvállról a betegségüket. Azonban az nem túl kedvező, hogy a kezeletlen cukorbetegség és a folyamatosan alacsony vércukorszint jelentősen megnöveli a demencia kialakulásának kockázatait. Az állandóan alacsony vércukorszint a hippokampusz egészségére hat negatívan, ami nem más, mint az agy memóriaközpontja. Ha a memória sérül, akkor ez oka lehet a demencia kialakulásának.

Egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór között is szoros az összefüggés. Hiszen az inzulinnak nagy szerepe van az amiloid plakkok létrejöttében, márpedig minél több amiloid plakk halmozódik fel, annál nagyobb az esélye az Alzheimer-kór kialakulásának.

Mit tehetünk a demencia ás az Alzheimer-kór kialakulása ellen? Elsősorban az életmód változtatása segíthet és ez még akkor is nagy hasznunkra lehet, ha már cukorbetegek vagyunk. Mielőtt azonban bármilyen változtatást ki szeretne próbálni, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával.

A mediterrán étrend nagyon hasznos lehet mindenki számára. A cukorbetegség megelőzésében nagyon lényeges a rendszeres testmozgás, az ideális testsúly megőrzése, a dohányzás abbahagyása és a magas koleszterinszint kezelése.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük