fbpx

Növényi szterinekkel a koleszterinszint csökkentéséért

Asztalon barna és fehér kerek tálakban és fakanalakban színes gabonafélék, hüvelyesek, magvak.

Az évenkénti laborvizsgálatokat senkinek sem szabadna kihagyni, hiszen csak ekkor, a vérvételi eredményekből tudhatjuk meg, hogy vannak-e egészségügyi gondjaink. Sok értékünk lehet ugyanis magas, de panaszt ezek nem feltétlenül okoznak, illetve sokáig semmilyen tünet nem utal arra, hogy betegek vagyunk, hogy van valamilyen egészségügyi problémánk.

Ma hazánkban sok embernek magas a koleszterinszintje. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem veszélytelen, ha valakinek nagyon magas az LDL-koleszterin-szintje. Már csak emiatt is érdemes legalább évente egy alkalommal labortesztet végeztetni, hogy megtudjuk, hogy van-e gondunk a koleszterinünkkel, hiszen a magas koleszterinszint oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának.

A növényi szterinek is segíthetnek az LDL-koleszterin-szint csökkentésében. A növényi szterinek olyan anyagok, amelyek kis mennyiségben megtalálhatók a gabonákban, a zöldségekben, a gyümölcsökben, a hüvelyesekben, a diófélékben és a magvakban. A növényi szterineknek abban rejlik a titka, hogy megzavarhatják a koleszterin felszívódását és ily módon csökkentik az úgynevezett rossz koleszterin szintjét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mit tehetünk még, hogy lejjebb vigyük az LDL-koleszterin-szintet? Néhány életmódbeli tipp is segíthet a koleszterinszint csökkentésében. A koleszterin főleg az állati eredetű élelmiszerekben található meg. Ha csökkenteni szeretnénk a koleszterinszintet, akkor válasszuk az úgynevezett jó zsírokat, azaz a telítetlen zsírsavakban gazdag zsírokat. Az egyszeresen telítetlen zsírok jó forrásai közé tartoznak a növényi olajok, például az olívaolaj, illetve a diófélék, például a kesudió vagy a mandula.

Az omega-3 zsírokban gazdag táplálékok is nagyon hasznosak a koleszterinszint csökkentésére, ebbe a csoportba tartoznak többek között a halak, mint például a lazac, a makréla vagy a tonhal.

Nagyon lényeges továbbá, hogy növeljük a rostban gazdag táplálékok bevitelét. Az oldható rostok segítenek a rossz koleszterin megkötésében. Rostokban gazdag a gabona, a hüvelyesek, de a gyümölcsök és a zöldségek is sok rostot tartalmaznak. Jó rostforrásnak számít még a bab, a borsó, a spenót, a banán, az alma.

A fent említett növényi szterinek is sokat segíthetnek, ha magas a koleszterinszintünk. Csökkentik az LDL-koleszterin-szintet azáltal, hogy zavarják a koleszterin felszívódását a szervezetben. Ebbe a csoportba tartoznak a növényi olajok, a gabonák, a hüvelyesek, a gyümölcsök és a zöldségek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük