Sárga málna közelről fotózva.

A sárga málna elsősorban Kínában lelhető fel, de ma már Európa-szerte is termesztik. A sárga málnának a levelei és maga a gyümölcs is értékes tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz. A levelekben legfőképpen a cseranyagok – ellágsav és galluszsav – és a flavonoidok az említésre méltóak, míg a gyümölcsnek a vitamintartalma – C-, B1 és B2 – kiemelkedő, de a vitaminok mellett tartalmaz még gyümölcssavakat, glikozidokat, aromaanyagokat, illetve ásványi anyagokat és nyomelemeket – káliumot, kalciumot, magnéziumot és vasat – is.

A sárga málna egyes fajai zamatos ízükkel nem nagyon fognak elkápráztatni bennünket, mert közel sem olyan édesek és finomak, mint hazai piros vagy fekete társai, és a savtartalmuk is sokkal kisebb, mint bármelyik más fajtának. De kiskertekbe azért érdemes belőle ültetni, mert nagyon szépséges látványt nyújt, főleg egy-egy piros málnabokor közelében. Azonban a Fertődi aranyfürtű vagy más néven mézmálna – mint ahogyan a neve is mutatja – már valamennyire édes és zamatosabb is, mint a legtöbb fajta sárga málna, így a cukortartalma is meglehetősen magas. A gyümölcs június utolsó heteiben kezd el érni, és egészen július első és második hetében örvendeztet meg bennünket friss és kissé édeskés ízvilágával. Ennek a málnafajtának nagyon jó a sarjképzése és a betegségekkel szemben is kiváló az ellenálló képessége.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Szakértők és hozzáértők azt ajánlják, hogy aki szereti a málnát, ültessen kiskertjébe több fajtát, így szinte 5-6 hónapon keresztül is élvezheti kedvenc gyümölcsét. Málnatermesztésnél többek között arra szükséges ügyelni, hogy folyamatosan nedves legyen a talaj, hiszen a málna egy nagyon vízigényes növény. Ha nem is tudjuk mindennap megöntözni, legalább valamennyi párát biztosítsunk a számára, mert a száraz, aszályos időjárás miatt hamar pusztulásnak indul.

Ha az ízével nem is tudunk nagyon megbarátkozni, azért gyógyító hatásait kipróbálhatjuk. A gyümölcs leveleiből és fiatal hajtásaiból is lehet főzetet készíteni, amely antibakteriális és összehúzó hatásokkal rendelkezik. Meghűléses megbetegedéseknél ennek a gyümölcsnek mindenképpen nagy hasznát vehetjük.

Amennyiben valakinek van sárga málna bokra, és nyersen nem igazán tud az ízével megbarátkozni, készítsen belőle lekvárt vagy szörpöt, hogy azért a gyümölcs mégse vesszen kárba.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Csáthy Miklós

    A sárga málna sokkal édesebb és aromásabb mint a piros vagy fekete rokona. Mindhárom színváltozat terem a kertemben, a sárga a legnépszerűbb, az fogy el leghamarabb.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*