fbpx

A cink a szívbetegségtől is megvédhet bennünket?

Rusztikus fa háttéren piros filcből kivágott, cikkcakkban kettévágott, majd piros sebtapasszal összeragasztott szív.

A cink az egyik legfontosabb nyomelem a szervezetünkben. Elősegíti a növekedést, aktívan részt vesz a sejtosztódásban és a sebgyógyulást is megtámogatja. Nagyon fontos szerepe van a tesztoszteron- és az ösztrogénhormon egyensúlyának fenntartásában, illetve a zsírok és a cukrok anyagcseréjében is kiemelkedő szerepet játszik. A cink biztosítja a megfelelő szaglást és ízlelést is.

Számos kutatás igazolta, hogy a cinkhiány hajlamosít különböző betegségek kialakulására. A cinkkel kapcsolatban például az is bebizonyosodott, hogy rendszeres szedése, pótlása jelentősen lecsökkenti a tüdőgyulladás kialakulásának az esélyét. Ez még nem minden, hiszen a cinknek más csodás hatása is ismeretes. Ha már az őszi szezonban elkezdjük szedni a cinket, vagy cinkben gazdag táplálékokat fogyasztunk, sokkal kisebb lesz az esélyünk arra, hogy náthásak leszünk. Ha mégis megbetegszünk, akkor a betegség időtartama jelentősen le is rövidülhet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esélye a neurodegeneratív betegségek kialakulásának. Ilyen neurodegeneratív betegség például a demencia és az Alzheimer-kór. A cink azonban védelmet is jelenthet ezekkel a betegségekkel szemben, mert egy kitűnő antioxidáns nyomelem, amely csökkenteni tudja az oxidatív stressz mértékét az agyban. Kutatások igazolják, ha túl sok vas és csak kevés cink van a szervezetben, akkor megnő az olyan betegségek esélye, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

A cink a hormonok szabályozásában is nagy szerepet játszik. Ilyen hormon például az inzulin, a növekedési hormon, a leptin vagy éppen a pajzsmirigyhormon. Az endokrin hormon sem működik megfelelően cink nélkül. Cinkre szükségünk van ez egészségünk megőrzése miatt, de ez a nyomelem energiát is szolgáltat, illetve a hangulat-szabályozásban is aktívan részt vesz.

A cink csökkentheti a szívbetegségek kockázati tényezőit is, mivel csökkenti az LDL- koleszterin-szintet, az összkoleszterinszintet és a trigliceridszintet is. A cink abban is segít, hogy megakadályozza a plakk felhalmozódását az artériákban, ami pedig az érelmeszesedés első számú kockázati tényezője.

1 hozzászólás

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük