Alsó és felső fogsor között "dolgozó" munkások, előttük útépítő tábla, az egyik fogon útzáró bója.

Amennyiben elhanyagoljuk szájüregünk egészségét, akkor különféle krónikus betegségekkel kell számolnunk. A szánkban ugyanis különféle fertőzések alakulhatnak ki, amelyek súlyos következményekkel járnak az egészségre nézve. A szánkban különféle baktériumok szaporodhatnak el, főleg akkor, ha nem foglalkozunk a szánk egészségével és nem keressük fel bizonyos időközönként a fogorvosunkat. Igaz, egyes fogászati kezelések is teret adhatnak a szájban kialakult fertőzéseknek, ilyen beavatkozás például a gyökérkezelés. A fertőzések pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek.

Az orális fertőzések súlyos veszélyt jelentenek az immunrendszer működésére is. Az egészséges száj nélkülözhetetlen az egészségünk fenntartásához, hiszen a fogak gyakorlatilag minden szervhez és mirigyhez szorosan kapcsolódnak a szervezetben. Amennyiben a fogainkkal gond van, ez hatással lesz az immunrendszerünk működésére is. Ezzel a szervezet sebezhetővé válik, és olyan betegségek alakulhatnak ki, mint autoimmun betegség, szívbetegség és más krónikus betegségek.

A gyenge orális egészség nemcsak fizikai, hanem mentális betegségeket is okozhat. Kutatók felfedezték, hogy a szájüregi fertőzések – különösen az ínygyulladás – jelentősen megnöveli egyes betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyenek például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a perifériás érbetegség vagy éppen a csontritkulás.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A nem megfelelő harapás, vagyis amikor a száj zárásakor nem megfelelően illeszkedik az alsó és a felső fogsor, az állkapocs izmainak folyamatos összehúzódását és még a vérnyomás folyamatos emelkedését is okozhatja. Ez pedig szűnni nem akaró fejfájáshoz vezethet.

Egyes hozzáértők szerint az amalgámtömés veszélyes. Amikor valakinek ilyen tömést helyez be a fogorvosa, higany szabadulhat fel a szervezetben, amely olyan betegségeket és egészségügyi problémákat okozhat, mint szorongás, hiperaktivitás, de még depresszió is kialakulhat. Egye vizsgálatok szerint a higanyszerű fémek is hatással lehetnek az idegrendszerre.

A legjobb, amit tehetünk orális egészségünknek megőrzése érdekében, ha évente legalább két alkalommal meglátogatjuk a fogorvosunkat és kiemelt figyelmet fordítunk fogaink egészségére. Mosson fogat minden étkezés után, használjon fogselymet és szájvizet, de az is nagyon jó megoldás, ha nyelvlepedék eltávolítása érdekében nyelvtisztító kefét is használ, hiszen a nyelvünkön is sok baktérium megtelepedhet, amelyek sokféle krónikus betegség okozói lehetnek.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*