fbpx

A magány szívbetegséget és korai halált okozhat

Nő vállait átfogva nézi a házak között lebukó nap sugarait.

A dohányzás, a rossz táplálkozás és a testmozgás hiánya a korai mortalitás kockázati tényezője. De azt tudta-e, hogy a társadalmi elszigeteltség és a magány is kockázati tényezőt jelent? Az új tudományos adatok megerősítik, hogy a magányosság érzése minden korosztályban növeli a korai halálozás kockázatát. Ráadásul ez nemcsak a korai halálozás, hanem a szívproblémák fokozott kockázatához is kapcsolódik.

A kutatók úgy vélik, hogy a magányosság csökkenti a szív egészségét, illetve a magányos emberek immunválaszai kevésbé voltak hatásosak, mint a nem magányos embereknek. Más tanulmányok szerint a magány más egészségügyi problémák, például a stroke, vagy a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával jár együtt.

A magányosság növeli az éretlen monocitatermelést a vérben. A gyulladásos gének száma ezután megnövekszik, a megnövekedett monociták csökkentik a vírusok és a baktériumok elleni küzdelemért felelős gének aktivitását, mindemellett megzavarják a fehérvérsejtek termelését, amely aztán veszélyeztetni fogja az adott személy egészségét.

A munka és a magánélet egyensúlya kulcsfontosságú a magányosság és a szív- és egyéb egészségügyi problémák elkerülése érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő mennyiségű testmozgás és a szabadidő helyes eltöltése hozzájárul a jólét érzéséhez. Ha túl sokat vagy túl keveset mozog valaki, az is lehet kiváltója a magányosságoknak, illetve annak, hogy valaki nem érzi jól magát a bőrében.

Ha eleget alszunk, az is hozzájárulhat a jólét érzéséhez, és még más tényezők ellenére sem érzi az illető magát magányosnak. Egy kutatás szerint az 1990-es és a 2000-es évek elején született fiatal felnőttek nagyobb magányosságot mutattak, mint a 70 vagy annál idősebb személyek.

Az olyan platformok, mint például a Facebook igenis veszélyesek lehetnek az egészségre. A technológia emelkedésével egyre gyakoribb probléma a társadalmi elszigeteltség, ami magányossá teszi az embereket.

A természetben töltött idő, vagy a spirituális gyakorlatok segíthetnek bennünk elmélyíteni az érzést, hogy soha nem vagyunk egyedül. A helyi közösségekbe való társadalmi beilleszkedés is sokat segíthet, hogy ne érezzük magunkat egyedül.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük