fbpx

A mozgáshiány jelei

Idősebb férfi és nő tréningruhában vidáman futnak az erdőben.

Sajnos még manapság sem mozognak elegen, pedig köztudott, hogy a rendszeres mozgás milyen sok mindenben lehet a segítségünkre. Nemcsak a súlyfeleslegtől segít megszabadulni, hanem sok egészségügyi problémától is, amennyiben rendszeresen vesszük a fáradságot, felállunk a fotelből és mozgunk, sportolunk vagy egész egyszerűen csak elmegyünk sétálni. Mutatjuk is, hogy milyen jelekből tudhatjuk meg, hogy nem mozgunk eleget, hogy többet kellene sportolnunk.

A nem megfelelő emésztés az egyik egyértelmű jele annak, hogy nem mozgunk eleget, hogy inaktív életmódot élünk. A beleknek is szüksége van mozgásra, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a székrekedés kialakulását. Ha gyakran vannak ilyen gondjaink, akkor a mozgás sokat segíthet a székrekedés megszüntetésében.

A bokában, a vállakban és a térdekben található ízületi folyadék segíti az ízületek megfelelő mozgását. Azonban ha nem mozgunk rendszeresen, csökkenni fog ez a folyadékmennyiség és ez meggátolja a normális mozgást. Ha recsegnek, ropognak, nyikorognak az ízületeink, mindenképpen gondoljunk arra, hogy elkezdünk mozogni, mert így jelentősen csökkenni fog az ízületek merevsége és fájdalma.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A rendszeres testmozgás hatására endorfinhormon szabadul fel a szervezetben, ami boldogságot kölcsönöz nekünk. Ellenben tanulmányok igazolják, hogy a mozgáshiány és inaktív életmód fokozza a szorongás kialakulását.

A szem alatti bőr puffadása is egy jele lehet annak, hogy csak keveset mozgunk, ugyanis az ülő életmód miatt vízvisszatartás következik be és emiatt duzzadhat meg a szem alatti rész és a boka.

A sok ülés, a mozgásszegény életmód is okozhat állandó fáradtságot. Ilyenkor nem megfelelő a vérkeringés, nem kerül elegendő oxigén sem az agyba, sem más létfontosságú szervekhez, többek között a tüdőbe és ez oka lehet az állandó fáradtságnak.

Ha sokat ülünk, ha ülő és mozgásszegény életmódot folytatunk, viszont ugyanannyi kalóriát fogyasztunk, mint korábban, ne csodálkozzunk, ha elhízunk. Ugyanis csökken az energiafelhasználásunk, és az extra kalóriák zsírként rakódnak le.

A kevés mozgás lehet az oka annak, hogy csökken a memóriánk és egyre kevésbé tudunk a napi dolgainkra koncentrálni. A mozgás ennek kiküszöbölésében is segít.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Azt hiszem, hogy két veszélyes, önmagát erősítő folyamat is létezik, amiket tudatosan meg kell szakítani. Az egyik, hogy a túlsúly mellett nehezebb a mozgás, könnyebb hanyagolni. A másik, ahogy a cikk is írja, hogy a kevesebbet mozgatott ízületek “berozsdásodnak”, fájnak és máris megvan, miért ne mozogjunk. További, szerintem fontos régi igazság, hogy a szervezetünket tisztító nyirokkeringést a testmozgás hajtja.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük