fbpx

A pajzsmirigy-alulműködésen segíthet ez a két tápanyag: cink és szelén

Egy narancssárga háttér előtt egy fiatal lány rózsaszínű pólóban két kezével a fájós pajzsmirigyét fogja.

Manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen pajzsmirigy-betegségben. Az egyik ilyen probléma nem más, mint a pajzsmirigy-alulműködés. A statisztikai adatok szerint, sokkal több nő szenved ebben a betegségben, mint férfi.

Mikor beszélünk pajzsmirigy-alulműködésről? Ez a betegség akkor alakul ki, amikor a pajzsmirigy nem tud elegendő hormont termelni. Amennyiben nem kerül sor időben a probléma kezelésére, nagyon sok egészségügyi panaszt és gondot okozhat. Ilyen lehet többek között súlygyarapodás, izomfájdalom, depresszió és izomgyengeség.

Az orvos ebben az esetben hormonpótló kezelést írhat fel, de van két nagyon fontos tápanyag, amely szintén segíthet a tünetek csökkentésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egy kutatásba pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő betegeket vontak be. A vizsgálati alanyokat 4 csoportra osztották. Az első csoport csak cinkkiegészítőt kapott, a másik csak szelén-kiegészítőt, a harmadik mindkét tápanyagból kapott, míg a negyedik társaság csupán placebót.

A legjobb vizsgálati eredményt azok a csoporttagok produkálták, akik cink és szelén kiegészítőt is kaptak. Esetükben a T3 és a T4 hormonok szintje is emelkedést mutatott. A tudósok tehát arra a következtetésre jutottak, hogy ez a két ásványi anyag jótékonyan hat a pajzsmirigy működésére.

Ma már ismert tény, hogy a cink hiánya pajzsmirigy-alulműködést eredményezhet. A megfelelő cinkszint segíthet az optimális egészség fenntartásában. A szelén pedig kiemelkedő szerepet játszik a pajzsmirigy egészségének a fenntartásában, nem véletlen, hiszen olyan mikrotápanyag, amely egyrészt védi a pajzsmirigyet a károsodástól, másrészt, kiemelkedő szerepet játszik az általa termelt hormon szintézisében. Minden szervünk tartalmaz ugyan szelént, de a legnagyobb koncentrációban a pajzsmirigyben lelhető fel.

Mielőtt cink- és szelén-kiegészítőhöz nyúlunk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal. Egyrészt a túl sok cink rézhiányt okozhat, másrészt az emésztési zavarban szenvedőknél gondok lehetnek ennek a tápanyagnak a felszívódásával.

A szelénnel is óvatosan kell bánni, mert nagy mennyiségben akár mérgező is lehet. Ha természetes forrásból szeretnénk bevinni a szervezetünkbe, akkor fogyasszunk brazil diót, mivel bőségesen tartalmazza ezt a tápanyagot.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük