fbpx

A szeder finom, édes és egészséges

Megdöntött színes porcelántálból kiguruló fekete szedrek.

Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a szederbokrok mögül, csak ettük a finom, lédús gyümölcsöt, majd vidáman vittük be mamának a tálat, amelyben nem sok szeder maradt, de nagymama egy percig sem aggódott, hogy megdézsmáltuk a szederbokrot. Valószínűleg ő is nagyon jól tudta, hogy fejlődő szervezetünknek mennyire nagy szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a szederben is fellelhetők.

Persze nagymama akkor sem volt mérges, amikor kevesebb eperrel vagy barackkal, vagy más gyümölccsel, zöldséggel tértünk be a házba. A szeme mindig tele volt mosollyal. Lehet, hogy szerette a kertjében fellelhető összes vitaminforrást, de bennünket, unokáit sokkal jobban szeretett.

Miért is együnk rendszeresen fekete szedret? A táplálkozási előnyei miatt mindenképp, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, K- és B-vitaminokat, antioxidánsokat (antociánokat), ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, cink, vas) és szénhidrátokat. A szeder vitaminjai, ásványi anyagai, fitokemikáliái és mikrotápanyagai hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához. A szeder akár 50 százalékkal is csökkentheti az LDL-koleszterin oxidációját és még az erek gyulladását is minimalizálja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szeder kalciumban és K-vitaminban is gazdag, ezért segít a csont erősebbé tételében és a csontritkulás megelőzésében. Ellagsavat is tartalmaz, ami pedig szinte megfiatalítja a csontot és csökkenti a csontokban kialakuló gyulladást is.

A szeder káliumban és magnéziumban is bővelkedik és ezek az ásványok hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához. Élelmi rostjai pedig jót tesznek az emésztésnek és ez a vércukor lassú felszívódását eredményezi.

A szeder rostjai az emésztési problémáktól is megóvhatnak bennünket. Ezek a rostok segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet, de a szeder rendszeres fogyasztása a memória javulásával is együtt jár. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a szeder flavonoidjai megvédhetnek bennünket a Parkinson-kórtól, illetve a szeder jó hatással van az agyi neuronokra és megóvja az agy sejtjeit a károsodásoktól.

Mivel a szeder javítja a vérkeringést és csökkenti a gyulladást, így a bőrproblémáktól is megszabadíthat bennünket.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük