fbpx

A szűrővizsgálatok fontossága a nők egészségének megóvásában

Egy rózsaszínű háttér előtt egy rózsaszínű pulóveres lány keze, amely a mellrák szimbólumaként rózsaszínű szalagot tart, mellette kávés csésze és virágcsokor.

Sajnos nagyon sok nőnek kell megküzdenie például a mellrákkal és még olyan emberek is szenvedhetnek ebben a betegségben, akik kvázi egészséges életmódot folytatnak. Számtalan tudományos kutatás született azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka a mellrák kialakulásának, kik hajlamosabbak arra, hogy ez a betegség előforduljon náluk. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy azok a nők, akik szennyezettebb levegőjű városban élnek, nagyobb eséllyel lesznek betegek. Ez nem jelenti azt, hogy a tisztább levegőjű vidéken élők nem betegedhetnek meg, de a levegő szennyezettsége is befolyásolhatja a testünk működését és a rákos sejtek kialakulását.

A mellrák kialakulásának egyik meghatározó tényezője lehet még a genetika. Nem véletlen, hogy a mammográfia vagy az ultrahang vizsgálaton mindig megkérdezi az orvos, hogy a családban előfordult-e már ez a betegség, mert bizony az öröklődés is megnöveli az esélyét a mellrák kialakulásának.

A mellrák kockázatát más tényezők is erősíthetik. Az inaktív életmód, a rossz táplálkozás és a dohányzás szintén hajlamosít a betegség kialakulására. Soha nem késő elkezdeni életmódot váltani. Akár 60-70 évesen is abbahagyhatjuk a dohányzást, elkezdhetünk mozogni és egészségesen táplálkozni, hiszen már ezekkel a lépésekkel is jelentősen csökkenthetjük a kockázati tényezőket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az esélye a mellrák kialakulásának? Talán furcsán hangzik, de sokat számít, ha leküzdjük a félelmeinket! Manapság még mindig nagyon sokan nem járnak szűrővizsgálatokra, rossz hallani, amikor valaki arról beszél, hogy már 10-15 éve nem jár semmilyen szűrővizsgálatra. Az egészségtudatos emberek életének szerves része, hogy rendszeresen részt vesznek az orvosi vizsgálatokon, még akkor is, ha egészségesnek érzik magukat, és akkor is, ha a háziorvos csak hosszas győzködést követően ad beutalót.

A betegségek szűrése fontos, hiszen ha már akkor diagnosztizálásra kerülnek, amikor még nem okoznak panaszokat, legtöbb esetben gyógyíthatók. Ha viszont, ha csak akkor megyünk orvoshoz, amikor sok fájdalmas tünetünk van, nem biztos, hogy ilyen szerencsénk lesz.

Ezek nagyon kemény szavak, mégis sokszor nagyon hatásosak. Azt gondolom, hogy minden anyának, nőnek kötelessége szűrővizsgálatokon megjelenni, hiszen nemcsak magunkra, hanem a gyermekeinkre és az unokáinkra is gondolnunk kell. Nem lehetünk önzők, le kell küzdenünk a félelmeinket és mindent meg kell tennünk az egészségünk megőrzése érdekében. Ehhez pedig a szűrővizsgálatok is szervesen hozzátartoznak.

A mellrák kialakulásában nagy szerepe lehet a telített zsíroknak és a transzzsíroknak, amelyek például a margarinban vagy a péksüteményben is jelen vannak. A magas cukortartalmú és a feldolgozott élelmiszereket is érdemes hanyagolni, mivel nemcsak egészségtelenek, de még a mellrák kialakulásának kockázatát is megnövelhetik. A rostoknak viszont kiemelkedő szerepük van a rákos betegségek megelőzésében, mindemellett segíthetnek a testsúlykontrollban, és a mellrák mellett a végbélrák kialakulása ellen is védelmet nyújt számunkra.

1 hozzászólás

  1. Baranyai Lászlóné

    Én régen becsűletesen jártam szűrő vizsgálatla mert Lányom szűletése után tőbb cisztát tumort távolítottak el. De kérdezem férfi találta ki a mostani gépet a vizsgálathoz. Mert ha rá paszirozzák a mellre + ha daganatok vannak benne ájúlás a minimum amit át él az ember.Van olyan vizsgálat is van ami nem fáj de az ősszeg ami nem fáj a szilikonos babák ki tudják fizetni de akinek nincs ilyen összeg az nem meg

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.