Egy tüdőt formázó fa kinn a természetben.

Az oxigén elengedhetetlen az életünkhöz. Szó szerint létezni sem tudnánk nélküle. Több billió évvel ezelőtt csak nagyon kevés oxigén volt a Föld atmoszférájában. Ebben a légkörben az élőlények nem léteztek, nem tudtak létezni. Az, hogy egy ilyen oxigénszegény környezetből hogyan válhatott egy élhető, oxigénben gazdag hely, még ma is vita tárgyát képezi a szakemberek között. Akárhogyan is történt, először az egysejtű élőlények vették birtokba a Földet és teremtettek oxigéndús környezetet, amely már lehetővé tette más élőlények – beleértve az ember – megjelenését és ezzel együtt az életben maradását.

Az emberi testnek ahhoz, hogy megfelelően tudjon funkcionálni, oxigénre van szüksége. A légzés nem más, mint egy gázcsere, vagyis oxigént veszünk fel és szén-dioxidot adunk le. A légzésnek két típusa létezik, az egyik az anaerob, a másik az aerob légzés. Az anaerob légzés főként az egyszerű, egysejtű állatok sajátossága, amely nem jár oxigénfelhasználással, vagyis a szerves anyagok átalakításához ezek az élőlények nem használnak oxigént. Ezzel szemben az aerob élőlényeket oxigént felhasználó fajoknak nevezzük. Ide sorolandó az ember is.

A légzés négy szakaszra osztható. Először is légcseréről beszélünk, amikor a levegő a tüdőbe áramlik. A külső légzés az, amikor a léghólyagocskák falán megtörténik a gázcsere, vagyis az oxigén a tüdőből a hajszálerekbe kerül. Belső légzés az, amikor az erekből az oxigén a sejtekbe jut és a szén-dioxid vissza. A sejtlégzés pedig az, amikor az oxigén felhasználásával a mitokondrium kémiai vegyületeket alakít át, és a reakciók mellékterméke lesz a szén-dioxid.

A belélegzett levegő nem teljesen csak oxigénből áll. Ez az arány csak 21%. A nitrogén aránya 78%, a maradék egy százalékba pedig olyan anyagok tartoznak bele, mint az argon, a szén-dioxid és más gázok. Sajnos azonban az általunk belélegzett levegő az évek múlásával egyre szennyezettebb, amely számtalan betegség okozója lehet. Viszont a friss és tiszta levegő minden esetben megtámogatja az egészségünket.

Az emberi szervezet nem képes az oxigént tárolni, tartalékolni, ezért nagyon fontos, hogy a levegő, amelyet belélegzünk, mennyire friss és oxigénben gazdag. Egy ember minél többet mozog vagy sportol, annál több oxigénre van a szervezetének szüksége. Ez növeli a testi képességeket és fokozza az emberi teljesítményt is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, nemcsak arra van szükségünk, hogy tiszta levegő jusson a tüdőnkbe, hanem nagyon lényeges a folyadékfogyasztás és az egészséges táplálkozás is. Azonban az egészségünk megőrzéséhez az egyik legfontosabb dolog az oxigén. Az oxigén ugyanis lehetővé teszi, hogy a szervezetünk megszabaduljon a „szennyeződésektől” és nevezhetjük egy egészséget megtámogató „lehetőségnek” is. Gondoljunk csak arra, ha egész álló nap az irodában kuksolunk, majd kimegyünk a szabadba, máris sokkal jobban érezzük magunkat. A friss levegő hatására azonban nem csupán a tüdőnk lesz tele friss oxigénnel, de a fejünk is kitisztul, és testileg, illetve lelkileg is sokkal üdébbnek és fittebbnek érezzük magunkat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*