Ásványi anyagok kis színes kapszulákba helyezve: kalcium, vas, cink, foszfor.

Az ásványi anyagok csak kis mennyiségben vannak jelen az emberi szervezetben, mégis nagyon fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Az ásványi anyagokat kizárólag táplálékokkal vagyunk képesek magunkhoz venni. Hogy kinek mennyi ásványi anyagra van szüksége, nagyban meghatározza a jelenlegi egészségi állapota, az életkora, a neme és az, hogy a sport része-e az életének.

Az egyik fontos ásványi anyagunk a kálium, amely az ideg- és az izomműködésben vesz részt, de a sav-bázis egyensúly fenntartásában is komoly részt vállal. Hiányában sokféle tünettel és egészségügyi problémával kell számolnunk. Ezek a következők: gyengeség, ingerültség, aluszékonyság, hányinger, izombénulás, szívműködési zavarok.

Klórra van szükségünk az emésztéshez, de a szervezetben a sav-bázis egyensúly, illetve a só-víz háztartás normál egyensúlyának fenntartásában is kiemelkedő szerepet játszik. A klór a B12-vitamin feldolgozásában is részt vesz.

Magnézium elsősorban a csontjainkban és a sejtjeinkben található. A zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebontásában vesz részt, de szerepet vállal sok enzim működésében, illetve az izom- és az idegműködésben is szerepet játszik. Ha nincs elegendő magnézium a szervezetünkben, akkor fáradtság lehet rajtunk úrrá, de jellemző lesz az ingerlékenység, az aluszékonyság és a szorongás is. A kevés magnézium okozza ezen kívül az izmok görcseit. Terhesség, rendszeres sportolás és műtétek után fokozottabban ügyelni szükséges ennek az ásványi anyagnak a bevitelére.

A nátrium a szervezetünk só-víz háztartását szabályozza. Ha nagyobb mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, akkor magas vérnyomás alakulhat ki. Hiányállapot előfordulhat, legfőképpen nyáron vagy intenzív edzést követően, hiszen a verejtékezéssel sok nátriumot veszítünk. A nátriumhiányos állapot zavartságot, de akár eszméletvesztést is okozhat.

A foszfornak kiemelkedő szerepe van a szénhidrát-, a zsír- és a fehérje-anyagcserében. Ha nincs elegendő ebből az ásványi anyagból a szervezetünkben, akkor a csontjaink és a fogazatunk nem lesz egészséges, és kalcium-, illetve D-vitamin-hiánnyal kell számolnunk. Aki sok húst fogyaszt, sok foszfor halmozódik fel a szervezetében, ez viszont felborítja a szervezetben a foszfor és kalcium arányát, és a túl sok foszfor a vasfelszívódást is megakadályozhatja. A foszfor elsősorban a csontokban és a fogakban található.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kalcium talán az egyik legfontosabb ásványi anyag az ember szervezetében, hiszen kalciumra van szükségünk az egészséges csontozathoz és fogazathoz, az enzimek működéséhez, a véralvadáshoz, az izom-összehúzódáshoz és az idegrendszer megfelelő működéséhez. A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti elő. Ha nincs elegendő kalcium a szervezetünkben, akkor izomgörccsel, izomrángással és alacsony csontsűrűséggel kell számolnunk. Hiányában gyermekeknél angolkór, míg felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás alakulhat ki. A túl sok kalcium pedig a cink és a vas felszívódását gátolja meg, de akár még veseelégtelenség is kialakulhat.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*