fbpx

Az illóolajokban gazdag szapora zsombor

Szapora zsombor (Sisymbrium officinale) sárga virágai.

A keresztesek családjába és ezen belül a káposztafélék közé tartozó szapora zsombor (Sisymbrium officinale) Európában és Ázsiában is előforduló gyógynövény, amely akár hatvan centiméter magasra is megnőhet. Ez az egynyári növény májustól októberig virágzik. Virágai mereven elállnak és akár 8-9 milliméteresre is megnőnek.

Első pillantásra gyomnövénynek tűnik, ugyanis sem a növény megjelenése, sem az illata miatt nem gondolnánk értékes gyógynövénynek. Azonban olyan hatóanyagokat – glikozidokat – tartalmaz, amelyek a szív működésére vannak pozitív hatással. Azonban csak óvatosan szabad ezzel a gyógynövénnyel bánni, mivel nem megfelelő adagban fogyasztva akár még veszélyes is lehet.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növény akár a 80 centiméteres magasságot is elérheti, szára nagyon szőrös és elágazó. Tőlevelei szárnyasan szeldeltek, míg a szárlevelei hosszúkásak. Apró, 4 milliméteres halványsárga virágai füzérszerűen helyezkednek el. A növény előfordulási helyei: gyomtársulások, parlagok, útszélek és legelők.

A népi gyógyászat szerint a szapora zsombort használhatjuk torokgyulladás vagy rekedtség esetén, de hörghurutnál is kipróbálhatjuk. Egyes feljegyzések szerint epehólyag-gyulladás esetén is be lehet vetni. Régebben kitűnő gyomor- és szíverősítőnek tartották, de mivel nagyon nehezen lehet felismerni azt a mennyiséget, ami nem okoz veszélyt az emberi szervezet számára, ezért a népi gyógyászat sem sokáig alkalmazta.

A szapora zsombor értékes illóolajokat is tartalmaz, amelyben olyan kéntartalmú vegyületek is megtalálhatók, amelyek olyan reflextevékenységeket váltanak ki, amelyek a felső légutakra, a hörgőkre vannak hatással. Éppen ezért köptető, nyákoldó és köhögéscsillapító hatásokkal is rendelkezik.

A szapora zsombort régebben akkor is használták, ha valakinek elment a hangja. A gyógynövényt alkalmazták még a rekedtség leküzdésére, de eredményesen alkalmazták gégehurut és torokgyulladás esetén is, sőt régebben ezzel a gyógynövénnyel a légutak gyulladásos betegségeit is gyógyították.

Manapság már nem javasolják a szapora zsombor használatát, legalábbis nagyon óvatosan kell bánni vele. Gyermekeknek egyáltalán adható, míg felnőtteknél nagyfokú óvatosságot igényel, ugyanis a szívritmus lassulását vagy más ritmuszavarokat idézhet elő ez a növény.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük