fbpx

Az orbáncfű hatása a menopauzában

Egy asztalon menopauzában is hasznos orbáncfűvirágok egy kis kosárban és mellette.

Az orbáncfű őshazája Európában és Ázsiában található. Már évszázadok óta használják természetes orvosságként, hiszen az ókori rómaiak és a görögök is alkalmazták, mint idegrendszert csillapító gyógynövényt.

Nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, klorogén savat és illóolajokat. Nagyon hasznos szorongás kezelésére, de a menopauzában előforduló neurotikus tüneteket is csökkenteni tudja. A gyógynövény remekül orvosolja a hangulati zavarokat és az enyhe depresszión is segíteni tud.

Egy kutatásba menopauza szakaszába lépő nőket vontak be. A résztvevőket 3 csoportra osztották. Az egyik csoport orbáncfűkivonatot, a másik csoport antidepresszánst, míg a harmadik csoport tagjai csupán placebót kaptak. Megállapításra került a vizsgálat befejeztével, hogy az orbáncfű nagyon is hasznos lehet enyhe depresszió esetén és jóval kevesebb mellékhatással kell számolnunk, mint a hagyományos antidepresszánsok esetében.

A menopauza gyakori tünetei közé tartozik a nyomott hangulat és a szorongás, amelyet nem feltétlenül kell antidepresszánssal kezelni, hiszen sok esetben elegendők lehetnek az orbáncfűből készült készítmények. Ez a gyógynövény nemcsak a hangulatingadozásokat előzheti meg, védheti ki, hanem a hőhullámok gyakoriságát és intenzitását is csökkentheti. Egy nyolchetes vizsgálat során bebizonyosodott, hogy ez a gyógynövény valóban nagyon hatékony a hőhullámok kivédésében, hiszen csökkenti az intenzitásukat és a gyakoriságukat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövény nagyon hasznos lehet különféle bőrbetegségek kezelésére is, például égési sérülések és zúzódások esetén, amelyet a gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásainak köszönhetünk.

Az orbáncfű viszonylag biztonságos, de azért előfordulhatnak mellékhatásai, így csak óvatosan alkalmazzuk, akármilyen problémára is szeretnénk használni. Okozhat ugyanis kisebb gyomor- és bélrendszeri problémákat, így aki eleve emésztési zavarokkal küzd, először mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával a gyógynövény fogyasztásával kapcsolatban.

További mellékhatása lehet a gyógynövénynek az allergiás reakció, illetve fényérzékenységet is okozhat erős napfényben. Egyes gyógyszerek hatását is megzavarhatja, például a véralvadásgátló, a fogamzásgátló, a sztatinok és a rákellenes gyógyszerek esetében. Így ha bármilyen gyógyszert szed, mindenképpen tanácsos előtte a szakorvos véleményét kikérni a gyógynövény alkalmazásával kapcsolatban.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük