Orvosi kálmos, azaz Acurus Calamus L.

Az orvosi kálmos egy szépséges vízinövény, éppen ezért vízpartokon, mocsarak, lápok és állóvizek környékén találkozhatunk vele. Őshazája Ázsiában van. Népies elnevezései: kígyófű, büdös sás, bécsi sás. Gyöktörzsének kellemes illata és fűszeres, de fanyar íze van. Virágai akár a tíz centiméteres nagyságot is elérő torzsavirágzatot alkotnak. A gyöktörzs gyűjtési ideje májustól szeptemberig tart. A gyógynövény a következő hatóanyagokban bővelkedik: nyálka, cseranyag, keményítő és illóolaj.

A gyógynövénnyel legfőképpen teakeverékekben találkozhatunk, hiszen az orvosi kálmos étvágyjavító, gyomorsavtermelést szabályozó, nyugtató és vértisztító hatásokkal rendelkezik. A gyógynövény keserűanyag-tartalma jó hatással van a vérkeringésre, és segítségével védelmet élvezhetünk az influenzát okozó kórokozókkal szemben.

A gyógynövény ezen kívül erősíti a gyomrot és az emésztésre is serkentőleg hat. Az emésztésre kifejtett jótékony hatását már a régebbi időkben is észrevették, a népgyógyászat ezért előszeretettel használta már korábban is puffadásra és bélgázképződés megakadályozására, illetve bélgörcsök csökkentésre. Az orvosi kálmos gyökeréből és borókabogyóból gyomorkeserűt is készíthetünk. Aprítson fel 30 grammnyi kálmosgyökeret és törjön össze ugyanennyi borókabogyót. Tegye mindkét gyógynövényt egy befőttesüvegbe, majd öntsön rájuk fél liter alkoholt. Hagyja a gyomorkeserűt legalább két héten keresztül érni, majd szűrje le. Ezt az itókát akkor fogyassza, ha az emésztésével problémák adódnak. Akkor is csupán egy-egy gyűszűnyit kortyolgasson belőle.

A gyógynövény felhasználásával fürdőt is készthetünk, amely elsősorban a reumás panaszokat képes enyhíteni, de az idegek lenyugtatására, csillapítására is alkalmas. A fürdővíz elkészítéséhez áztasson be negyedórára egy liter hideg vízben 100 grammnyi gyógynövényt, majd főzze azt tíz percen keresztül. Ezt követően szűrje le, majd öntse a fürdővizéhez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kálmosgyökér más gyógynövényekkel összevegyítve a hajnövekedést is serkenti. Daráljon le 25 gramm kálmosgyökeret és 5 gramm tárnicsgyökeret. Rakja a gyógynövényeket egy tiszta befőttesüvegbe, majd öntsön rá annyi alkoholt, amennyi ellepi. Tegye az üveget néhány napra hűvös helyre, majd szűrje le és csepegtessen bele 8-10 cseppnyi zsályaolajat. Rázza fel alaposan az üveg tartalmát. Hajmosás előtt tegyen a keverékből egy vattakorongra 10-15 cseppet és dörzsölje be vele a fejbőrét. Néhány hét, hónap múlva látványos eredményeket fog megtapasztalni.

A kálmosgyökér nagy segítséget jelenthet a dohányzóknak, ugyanis jelentősen képes lecsökkenteni a nikotin utáni sóvárgást. Aki le szeretne szokni erről a káros szenvedélyről, akkor kálmosgyökeret szükséges rágcsálnia. Ezt követően ha valaki mégis rágyújt, nagyon kellemetlen élményben lehet része, ugyanis a gyógynövény elrágcsálását követően egyáltalán nem fog „ízleni” a korábban oly kedvelt cigaretta.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*