fbpx

Étrend-kiegészítő kisokos

Asztalra szórva különböző színű, méretű és alakú tabletták, kapszulák.

Az étrend-kiegészítőket sok ok miatt fogyasztjuk. Valaki szeretné megelőzni a vitamin- és ásványianyag-hiányt, mások a betegségek megelőzése miatt fogyasztanak étrend-kiegészítőket, megint mások nem esznek elegendő zöldséget és gyümölcsöt és ezért szednek ilyen készítményeket. Jó, ha néhány dologgal tisztában vagyunk, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt is vásárolunk vagy kezdünk el szedni. Mutatunk is néhány szempontot, amelyeket nem árt figyelembe venni, mielőtt bármilyen vitaminba, ásványi anyagba beruháznánk.

Mire valók az egyes étrend-kiegészítők? Sokféle létezik a piacon, most csak néhányat említünk meg. A B12-vitamin az idegek egészségét védi és segít a vérszegénység megelőzésében.

A folsav csökkenti a születési rendellenességeket, míg a D-vitamin a csontok és az immunrendszer erősítésében vesz aktívan részt. A kalcium szintén a csontok egészségét védi, a C-vitamin és az E-vitamin pedig a sejtek károsodását akadályozza meg.

A halolaj a szív egészségét támogatja. Az A-vitamin csökkenti az életkorral összefüggő makuladegeneráció kialakulásának a kockázatát, illetve nagy szerepe van a szem egészségének fenntartásában. A cink az immunrendszer és a bőr egészségét biztosítja, a melatonin pedig kiküszöböli az alvási nehézségek kialakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kiegészítők nemcsak az egészség védelmét szolgálhatják, hanem kockázatot is jelenthetnek. Ha valamilyen betegségre gyógyszert szedünk, akkor csak óvatosan fogyasszuk ezeket az étrend-kiegészítőket. Ilyen például a K-vitamin, amely csökkenti a vérhígítók hatékonyságát, vagy a Gingko biloba, amely a vér hígulását segíti elő. Az orbáncfűről bebizonyosodott, hogy fényérzékenységet okozhat. A béta-karotin és az A-vitamin pedig megnövelheti a tüdőrák kialakulásának a kockázatát a dohányos emberek esetében.

Mire ügyeljünk, amikor étrend-kiegészítőket fogyasztunk? Nagyon lényeges, hogy mindig olvassuk el a használati utasítást a hátoldalán. Vegyük figyelembe a napi ajánlott mennyiséget, az étrend-kiegészítők összetevőit és a gyógyszerkölcsönhatásokra is minden esetben ügyeljünk.

Az étrend-kiegészítőket mindig megfelelő körülmények között tároljuk és az is nagyon fontos, hogy soha ne fogyasszuk azokat, amikor már lejárt a szavatosságuk, azaz dobjuk ki, ha már a dátum is jelzi, hogy nem biztonságos a fogyasztásuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük