fbpx

Ezerarcú csodálatos méz – interjú Trepinszki József fitoterapeutával

Trepinszki József fitoterapeuta egy méhkaptár mellett áll, a méhekre mutat.

„Hiszek abban, hogy minden ember megérdemli az egészséget, a betegség nélküli életet. Hiszem azt, hogy a betegek gyógyítása igazán csak mérgek és mesterségesen előállított gyógyszerek nélkül lehetséges.” Ezekkel a mondatokkal fogalmazta meg Trepinszki József fitoterapeuta hitvallását, aki egyben a Mézbarlang alapítója és vezetőjeként a mézek és méhészeti termékek fogyasztásában látja az egyik lehetséges megoldást. Megkeresésünkre elárulta a mézek immunerősítő és gyógyító erejének titkait.

 

Hitvallásában igencsak bátran fogalmaz, amikor azt állítja, hogy gyógyszerek helyett a természetes megoldásokkal is meggyógyulhatunk. 

Én abszolút a természetes megoldások híve vagyok, alapvetően a betegségek megelőzését tartom fontosnak. Ha mégis valamilyen egészségügyi probléma merülne fel, akkor bátran fordulhatunk a gyógynövényekhez, a mézekhez és a méhészeti termékek gazdag tárházához. Természetesen balesetek, mérgezések és hasonló esetekben szükség van orvosi ellátásra, adott esetben gyógyszerekre is, de ezek nem számítanak betegségnek.

Manapság az a természetes, hogy ha valami egészségügyi problémánk keletkezik, gyógyszert szedünk rá és a vitaminokat is tabletták formájában vesszük magunkhoz.

Valóban általánossá vált a nagyfokú gyógyszerfogyasztás, ezt én enyhén szólva túlzásnak tartom. Mára a gyógyszerek mellékhatásai és a téves orvosi döntések miatt bekövetkezett halálesetek a civilizált országokban az 5. helyen vannak a halálokok sorában.

De a gyógyszerek mellékhatásai mellett az is probléma, hogy az orvosok nagy része figyelmen kívül hagyja a lelki tényezőket, pedig a testet a lélekkel együtt lehet csak gyógyítani. Az sem helyes szerintem, hogy sok esetben a tüneteket kezeljük csak a gyógyszerekkel és nem keressük meg a kiváltó okokat. Ezeket kellene először feltérképezni, majd megtalálni a megfelelő természetes megoldást, hogy így megszűnjön a probléma.

Milyen fő szerepük lehet a mézeknek és a méhészeti termékeknek ebben az összefüggésben? Milyen területeken válhatnak leginkább a hasznunkra?

Elsősorban a megelőzésben van nagy szerepük. Nem akkor kell kapkodni, amikor már megbetegedtünk, hiszen ilyenkor sokkal nehezebb a helyzet. Ez vonatkozik a mostani járványosnak mondott időszakra is. Érdemes előre felkészíteni a szervezetünket, de a lelkünket is, például azzal, hogy nem félünk a koronavírustól és más betegségektől. Akinek erős az immunrendszere, kevés az esélye arra, hogy komolyan megbetegszik egy esetleges fertőzés során. Nem véletlen, hogy az idősebb krónikus betegségben szenvedő embereket érinti komolyabban a járvány. Valamilyen oknál fogva mégis kevésbé halljuk a médiában azt, hogy erősítsük az immunrendszerünket, hogy ne betegedjünk meg, pedig ez volna a lényeg.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nézzük a részleteket, mely mézek alkalmasak az immunrendszerünk megerősítésére és a betegségmegelőzésre?

Nagyon fontos tudni, hogy 1 éves kor alatt nem szabad mézet adni a gyerekeknek. Nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek naponta 2 evőkanál méz fogyasztása javasolt. Sokkal többet nem is tudnánk megenni, hiszen nagyon hamar eltelít.

A mézben levő komplex összetevők nem fedezik ugyan a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket, de segítik az egyéb hasznos táplálékok, vitaminok és ásványi anyagok hasznosulását. Ez az egyik legfőbb előnye a méznek. Másrészt a méz többsége gyógynövények nektárjából származik, ezért megtalálhatjuk bennük az adott növény gyógyhatásait.

Hatásukat tekintve mennyiben különbözik a méztől a propolisz és a méhpempő?

A méhtermékek; a propolisz és a méhpempő alapvetően immunerősítők. Ahogy minden méhtermékről, úgy a propoliszról és a méhpempőről is nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk az ügyfeleinktől.

A méhpempő számos területen bizonyította a hatékonyságát. Köztudott, hogy hölgyeknél segíthet a baba érkezésében, a vetélés utáni regenerálódásban, illetve a női hormonrendszerre is pozitívan hat, így egy esetleges ciklusprobléma is könnyebben megoldódhat.

A méhpempő még az ízületi fájdalom és gyulladás esetén is jelentős segítség lehet, sőt akár depressziós tünetek kezelésében, illetve a szorongás oldásában és az alvás minőségének javításában is számíthatunk rá.

De általános bőrápolásra is jó a méhpempő, hiszen szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, elhalványítja az elszíneződéseket, sőt kaptunk arról is visszajelzést, hogy eltüntetett szemölcsöt. Sokunknak nagyon hasznos lehet az általános vitalizáló, energizáló hatása, amire nagy szükségünk van a hétköznapokban.

A propolisz pedig az egyik legerősebb természetes gyulladáscsökkentőnek és fájdalomcsillapítónak számít, a fogfájástól kezdve ízületi fájdalmakat is nagyszerűen kezeli.

Ez meglep, nem hallottam még, hogy a propolisz jó a fogfájásra.

Igen, a propolisztinktúra nagyon jó erre a problémára. Magam is kipróbáltam amikor fogműtét után problémáim voltak. A fogorvosok ilyenkor antibiotikumot írnak fel, de én inkább ezzel kenegettem a fájó területet és pár nap alatt teljesen helyreállt. De baktérium-, vírus- és gombaölő hatásánál fogva számos betegség gyógyításában is segíthet.

A mézről talán kevesen tudják, hogy egyes bőrproblémára is nagyon jó, kisebb sebektől egészen a fekélyekig, de akár még ekcémára is hatásos lehet. Már i.e. 2500 körül használták a mézet sebek gyógyítására. Főként a manukaméz nagyon erős ebben. Minden méz tisztítja ugyan a sebet, hozzájárul a kórokozók elpusztításához, gyulladáscsökkentő hatásúak is egyben, de a manukaméz hatásfoka jóval erősebb.

A mézet bátran belekenhetjük a sebbe, tegyünk rá kötszert, akár 1-2 napig is rajta maradhat. Érdekes, hogy nem ragad bele a sebbe, ez a gyerekek esetében különösen előnyös lehet.

Égési sebekre is tehetünk mézet?

Igen, hogyne, bármilyen sebbe tehetünk belőle.

Ha az immunrendszerünket szeretnénk erősíteni, elegendő, ha napi 2 evőkanál mézet fogyasztunk vagy komolyabb lépésekre is szükség lehet?

Hasznos lehet, ha kúrákat csinálunk. Évente kétszer, ősszel és tavasszal érdemes egy méhpempőkúrát végezni. Nagyon egyszerű dolgunk van: két hónapon keresztül napi 2 gramm méhpempőt kell elfogyasztani reggelente étkezés előtt.

Két gramm, az egy kávéskanálnyi, ha jól gondolom. Ez nem tűnik nagy mennyiségnek.

Sőt, a csapott kávéskanálnyi az kb. 6 gramm. A 2 g valóban nem sok, de a tapasztalatok szerint elég, mert itt a rendszeresség a lényeg. Nemcsak az immunrendszerünk erősödik közben, hanem a problémás területeken is kifejti a hatását, így számos vonatkozásban számíthatunk javulásra. Talán nem gondolnánk, de az idegrendszerre és a hormonháztartásra is jótékony hatást gyakorol, aminek többek között nyugtató, szorongásoldó hatása van. Sőt számos olyan visszajelzést kaptunk, amikor méhpempőkúra után normalizálódott a vérnyomás és a vércukorszint.

Egy asztalon üvegben méz, mellette propolisz egy tálban és méhpempő, csillagánizs, dió, citrom, virágok.

Sokan félnek a méztől, mert túl édes és tartanak attól, hogy nagyon megemeli a vércukorszintet. Ezek szerint cukorbetegek is fogyaszthatják a méhtermékeket?

Igen, nyugodtan. A méz nagy előnye, hogy alacsonyabb a glikémiás indexe, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Természetesen bele kell számolni a napi szénhidrátbevitelbe az elfogyasztott mézet.

A mézen kívül az előzőleg említett méhpempő és propolisz, valamint a virágpor segíthet a cukorbetegeknek, ezeket is érdemes fogyasztani.

Nagyon sokan küszködnek manapság emésztőrendszeri problémákkal, puffadással, székrekedéssel. Ezekkel a gondokkal tud-e valamit kezdeni valamelyik méhészeti termék?

A méz gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása mellett másik erőssége az emésztőrendszer karbantartása, így akár reflux, fekélyek, bélgyulladások kezelésére is hatásos lehet. Ezekre a problémákra a legjobb választás az erősebb manukaméz. Gyomorégés ellen nagyon jó az édeskömény- vagy a repceméz, illetve napi 20 csepp propolisztinktúra is. Szintén jó a gyomornak az erdeiméz és a medvehagymaméz. Főként a keserű gyógynövények tea formájában és a belőlük készült mézek lehetnek nagyon hasznosak.

Közeledik az ősz, a hideg idő, kilátásban van a járvány 4. hulláma is, tud-e mézeket javasolni megelőzésre, illetve megfázásos tünetekre?

Érdemes otthon tartani propoliszt, leginkább tinktúra formájában, hiszen nagyon hasznos a megfázásos tünetekre. A méhpempő is segíthet, ha betegség esetén egy hétig nagyobb adagban fogyasztjuk. A téli időszakra való felkészülés és immunerősítés céljából érdemes egy kúrát beiktatni, amiről korábban már beszéltünk.

Gyógynövények közül felső légúti betegségek, például nátha, köhögés esetén jó megoldás lehet a bodza, a tüdőfű vagy az akácvirág. A mézek közül a legismertebb az akácméz és a vegyes virágméz – ez utóbbi több hatóanyagot tartalmaz. Meg kell említeni mindenképpen a hársmézet, ami kiváló a megfázásos tünetek kezelésére, különösen jó hatást válthat ki, ha hársteát hársmézzel együtt fogyasztjuk.

Az az általános nézet, hogy külföldi méz helyett hazait használjunk. A hazánkban termelt mézeknél én is ennek a híve vagyok. De ami Magyarországon nem termelhető és nem helyettesíthető, annak a fogyasztását igenis javaslom. Ilyen a korábban már megemlített manukaméz, amit a magyar mézek mellett a sok-sok pozitív visszajelzés miatt mindenképpen javaslok a házipatikába. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vírus-, baktérium- és gombaölő, emésztést segítő tulajdonságai miatt sokrétűen használható.

A szervezet ellenálló képességét, vagyis az immunrendszert minden méhtermék erősíti. Általános tanácsként azt tudom mondani, hogy bármit is fogyaszt valaki a méhek csodás termékei közül, mindenképpen jobban jár – testileg és lelkileg egyaránt -, mintha a betegség megjelenésekor kapkod a különböző agyon reklámozott gyógyszerek után.

Köszönöm a beszélgetést!

 

 

 1. Király Károly

  Tiszteletem !
  Köszönöm ezt az értelmes tájékoztatót. Minden mondata .
  Megkérdezem : Napszakban, mikor a legjobb a mézet fogyasztani ?
  Este elfogyasztott méznek van-e serkentő “áloműző ” hatása ?
  Köszönöm szépen.
  B.L.

  1. Trepinszki József

   Kedves Károly!
   A méz bármikor fogyasztható, nincs napszakhoz kötve. Áloműző hatása nincs, sőt , minden méznek van valamiféle nyugtató hatása, néhány méz meg kifejezetten segíti is az alvást, pl a hárs-, levendula- és a narancsvirág méz.
   Erről a témáról itt olvashat többet: https://www.mezbarlang.hu/alvaszavar_ellen
   Üdvözlettel
   Trepinszki József
   fitoterapeuta

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük