Sóbarlang kényelmes fekvőfotelekkel.

Bizonyára Ön is hallott már a haloterápiáról. A halo szó görögül azt jelenti, hogy só. A szerzetesek évszázadokon keresztül alkalmazták a sóterápiát. Európában sóbarlangokat használtak például a légzőszervi állapotok és bőrbetegségek gyógyítására, de az elmét is ilyen barlangokban energetizálták. A modern szakemberek is úgynevezett sóterápiát írnak elő például COPD és asztma kiegészítő terápiájaként. Hiszen a természetes só nagyon hatékonyan képes gyógyítani ezeket a betegségeket, sőt más krónikus betegségek kezelésében is nagy sikereket lehet vele elérni.

Ma már léteznek sószobák, sókabinok, ahol a megfelelő hőmérsékletet, a páratartalmat, valamint a sókoncentráció mértékét is a beteg igényeihez igazítják és ezeket képzett szakemberek felügyelik számítógépes monitorokon keresztül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Nem csupán a szerzetesek jöttek rá arra, hogy a sónak milyen terápiás hatásai vannak. A XIX. század elején egy lengyel orvos, Dr. Felix Bochkowsky arra figyelt fel, hogy a sóbányákban dolgozók sokkal egészségesebbek, mint más átlagemberek. Azaz a sóbányászok nem szenvedtek tüdőbetegségben.

Majd a II. világháború idején sok ember kényszerült menedékként ilyen sóbányákban bujdokolni és ekkor is ugyanezt az alapvető jelenséget fedezték fel, vagyis a só terápiás hatása ekkor is bebizonyosodott. Legfőképpen az asztmával küzdők tapasztalták meg, hogy sokkal könnyebb lett a légzésük és sokkal jobb egészségi állapotnak örvendtek, mint korábban.

Miután az 1950-es években több kutatás is bebizonyította a haloterápia előnyeit, úgy egyre-másra jöttek létre a haloterápiás kamrák, legfőképpen Kelet-Európában. Parajdon a hatvanas években kezdték el a terápiás kezeléséket.

A sóból felszabaduló negatív ionok elősegítik a gyógyulást és bárkinek életerőt kölcsönöznek. De egyáltalán nem kell ahhoz sóbányákba utaznunk,vagy egy tengerpartra, hogy a sóterápia egészségügyi előnyeit kiélvezzük, hiszen ilyen klíma mesterségesen is létrehozható. Sok gyógyfürdőben ingyen vagy nagyon olcsón sókabinok is igénybe vehetők. Sajnos manapság egyre többen szenvednek valamilyen tüdőbetegségben – legfőképpen a környezetszennyezésnek köszönhetően.

Milyen egészségügyi problémák és betegségek esetén lehet igénybe venni a sóterápiát? Dohányzás, ekcéma, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség, krónikus bronchitis, cisztás fibrózis, köhögés, viszkózus köpetürítési nehézségek, torokgyulladás, bőrgyulladás, krónikus kimerültség és stressz esetén. Mikor nem ajánlott a haloterápia? Súlyos hipertónia, vérzékenység, krónikus légzés, fertőzések, rosszindulatú daganatok, terhesség és aktív tuberkolózis esetén.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*